© McPHOTO/M. Begsteiger - creative.belgaimage.be

Controversiële datingsite "Rich Meet Beautiful" wel toegelaten in Antwerpen

De Noorse datingsite “Rich Meet Beautfil” mag wel reclame maken in de stad Antwerpen. Er is de laatste dagen heel wat te doen rond de Noorse datingwebsite, die jonge studentes wil koppelen aan rijke, oudere mannen. In Brussel en Leuven is de reclame niet welkom. Ook Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets dient een klacht tegen de site. 

De stad Antwerpen gaat geen stappen zetten tegen de controversiële reclamecampagne van de datingwebsite "Rich Meet Beautiful". Die wil in de studentensteden jonge vrouwen ronselen die tegen betaling willen daten met rijke mannen. Er hoort ook een grote advertentiewagen bij met een affiche met een jonge vrouw in haar ondergoed. Die gaat binnenkort in de studentensteden rondrijden. Maar volgens stad Antwerpen is er geen toelating nodig voor de inhoud van reclameboodschappen, en kan de stad de reclame dus niet verbieden, tenzij er strafbare feiten zouden van uitgaan.

Controversiële campagne

De campagne van 'Rich Meet Beautiful' doet het nodige stof opwaaien. Tegen de campagne, die zich richt op studenten tussen 18 en 26 jaar, werd al een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken, die de klacht volgende week dinsdag zal behandelen. Enkele ministers van de regering van de Franse Gemeenschap kondigden aan dat ook zij een klacht indienen. Ook studentenstad Leuven gaat er alles aan doen om dat soort van reclames tegen te houden.

Debaets is "gechoqueerd"

Ook Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets is "gechoqueerd" door de campagne. Ze dient niet alleen een klacht in, maar vraagt ook aan de Brusselse burgemeesters om de campagne op hun grondgebied te verbieden.

Het bedrijf achter deze agressieve en verachtelijke campagne is ongetwijfeld actief in het domein van de prostitutie van jonge studentes

Bianca Debaets

"Het bedrijf achter deze agressieve en verachtelijke campagne is ongetwijfeld actief in het domein van de prostitutie van jonge studentes", aldus Debaets."Voor mij gaat het om de uitbuiting van kwetsbare meisjes die het soms niet breed hebben en die worden aangetrokken met de belofte van overvloedige geschenken en financiële vergoedingen als ze zich ter beschikking stellen van oudere zakenmannen." Bovendien zijn de beelden die gebruikt worden in de campagne volgens Debaets ronduit "seksistisch en vernederend" voor vrouwen. 

Ook stad Brussel weert campagne

De reclameborden van datingsite "Rich Meet Beautiful", zullen ook op het grondgebied van de stad Brussel verboden worden. "De burgemeester kan er zich uiteraard niet in vinden", laat het kabinet weten. Er is ook geen aanvraag geweest om met een dergelijk reclamevoertuig te mogen rondrijden op de campussen. Daarom zullen wij het bevel geven aan de politie om deze weg te halen."

Maandag dook er al een reclamebord op aan het Janson auditorium op de campus van de Université Libre de Bruxelles aan de Franklin Rooseveltlaan. Gisteren besliste de Leuvense schepenen Denise Vandevoort (Gelijke Kansen) en Bieke Verlinden (Studentenzaken) al dat de promotie voor de datingsite niet welkom is in studentenstad Leuven.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen