VRT

Biba & Loeba doen jongste Ketnetters bewegen: "Bewegen is het brein ontwikkelen voor kinderen"

Het najaar van Ketnet Junior brengt drie nieuwe reeksen en nieuwe afleveringen van Kaatje. Opmerkelijk zijn "Biba & Loeba" die peuters en kleuters willen doen bewegen voor het scherm, want het gaat alsmaar slechter met de motorische ontwikkeling van kleine kinderen.

De reeks "Biba & Loeba" is gebaseerd op de Bodymap-methode van bewegingsexperten Liesbeth Verhoeven en Ann De Wilde. In de loop der jaren hadden zij contact met 200 scholen en kinderdagverblijven en hoorden overal hetzelfde: een grote bezorgheid over de ontwikkeling van kinderen, die er alsmaar op achteruitgaat. Zeker in grootsteden waar kinderen veel minder buiten kunnen spelen. Nochtans doen bewegingen het brein van kinderen ontwikkelen.

Zelfs op één tegel kan je al ongelofelijk véél doen

Verhoeven en De Wilde stelden voor om "iets te doen op tv". "Biba & Loeba" kadert trouwens in een pedagogisch project waarmee scholen al jaren aan de slag gaan. De figuurtjes - in kleurrijke sportieve outfit - doen bewegingen die eenvoudig zijn, maar "waar is over nagedacht en die onderbouwd zijn". Zo is een eerste, simpele stap al bewegen op blote voeten. Wie denkt dat hij of zij een sporthal nodig heeft of een gigantische tuin, heeft het mis. "Zelfs op één tegel kan je al ongelofelijk veel doen", benadrukken de bewegingsexperten.

Biba en Loeba worden vertolkt door vier acteurs: Helen Verhelst, Desiree Viola, Arno Moens en Michiel De Meyer. De Meyer kennen we onder meer van zijn rol in de Eén-serie "Thuis", waarin hij Arne vertolkt. In de Ketnetserie "Ghost rockers" speelde hij dan weer Jules.

"Stoppeltje" en "Suske en Wiske junior"

Ook nieuw zijn "Stoppeltje" en "Suske en Wiske junior". "Stoppeltje" is een animatiereeks gebaseerd op de strip van "Petit Poilu" en een vrij bekend (behaard) figuurtje aan de overkant van de taalgrens. Stoppeltje (foto) brengt absurde humor om creativiteit bij de kleinsten aan te wakkeren.

In de 3D-animatiereeks "Suske en Wiske junior" nemen de jonge Suske en
Wiske kleuters mee uit de realiteit naar een fantasiewereld.

VRT

Jarige Kaatje viert feest

Kaatje bestaat volgend jaar tien jaar en dat wordt gevierd met een theatershow, "Feestbeest", en nieuwe afleveringen. In "Kaatjes kameraadjes" komt Kaatje nog altijd problemen tegen, maar nu gaat ze hulp vragen aan kleuters. Volgende thema's komen daarbij aan bod: voertuigen ("help ik leer fietsen", bijvoorbeeld), emoties en het lichaam. 

VRT

Meest gelezen