Er was eens een klein gewond vogeltje in Borgerhout

Er gebeuren volgens de auteurs, allemaal uit Borgerhout, in hun wijken vele mooie dingen die de pers niet halen. Zo vond iemand, die dringend weg moest,  een gewond vogeltje aan de voordeur...

opinie
Opinie

Warm Borgerhout ...

Onlangs deed een inwoner van Borgerhout een oproep op de facebookpagina van het district. Zij had een gewond vogeltje aangetroffen voor haar deur, wilde graag dat het dier verzorgd werd, maar moest zelf een vliegtuig halen.

Of iemand anders de verzorging op zich kon nemen? Binnen luttele ogenblikken meldden vijf inwoners zich, bereid om vogel en buurvrouw bij te staan.

Het is maar één van de vele warme gebeurtenissen die Borgerhout tekent. 

Versus kille beeldvorming

Nochtans wordt naar de buitenwereld toe een heel ander beeld geschetst van Borgerhout. Een arrestatie van een vrouw die tegen een te hoge snelheid over de Turnhoutsebaan reed op vrijdag 1 september, was aanleiding voor bestuur en politie om in de media een beeld op te hangen van massale rellen met Borgerhoutse jongeren.

Het is een mechanisme dat ons helaas niet vreemd is. Legio voorbeelden van politie interventies die in de pers niet correct worden weergegeven. Feiten worden uitvergroot, alsof Borgerhout het dankbare uithangbord van cultureel bepaalde problemen is.

We zijn de eersten om verkeersovertredingen en geweld tegen de politie ten stelligste af te keuren. Maar de gekleurde en foute weergave ervan in me-dia frustreert ons. En dat een hele gemeente hierdoor telkens in een slecht daglicht wordt geplaatst, nog meer. 

We zijn meer dan het gewonde dier dat naar de buitenwereld wordt opgevoerd. 

Een ander verhaal dat onlangs nog werd gepubliceerd, is dat van een verdeeldheid tussen de bewoners. Ook dat verhaal strookt niet helemaal met de realiteit zoals wij die ervaren.

De warmte die uit het voorval met de gewonde vogel spreekt, typeert in heel veel buurten de verstandhouding tussen ver-schillende bevolkingsgroepen. Dat is een positieve verstandhouding van wederzijds respect, over grenzen van afkomst of religie heen.

Hoeft het te verwonderen dat het ons als bewoners dwars zit dat Borgerhout niet de positieve aan-dacht krijgt die het verdient? Wat ons betreft, zou Borgerhout dus ook een voorbeeld kunnen zijn van een vreedzaam samenleven.

We zijn meer dan het gewonde dier dat naar de buitenwereld wordt opgevoerd. We zijn ook diegenen die het dier opmerken en het verzorgen, zodat het opnieuw vliegen kan.

En het vogeltje? Dat is genezen en vrij.

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen