Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

China censureert Whatsapp

De berichtendienst Whatsapp ondervindt sinds dit weekend storingen in China. Dat heeft wellicht te maken met het naderende Partijcongres. Ook in Tibet komen voorlopig geen buitenlandse toeristen meer binnen.  

Op 18 oktober begint in Peking het 19de Partijcongres, de vijfjaarlijkse hoogmis van de communistische partij. Tijdens dat congres wordt de top van de partij grondig vernieuwd.  President Xi Jinping wordt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw aangesteld als partijleider en president. Maar omdat het een politiek gevoelige periode is staan alle radars op scherp.

Zo ondervinden Whatsapp-gebruikers in China sinds zondag problemen. Whatsapp is in tegenstelling tot Facebook, Twitter, Youtube en Instagram normaal wel toegankelijk in China. Maar de afgelopen dagen lukt het niet meer om een nieuwe account te openen. Ook foto's en gesproken boodschappen komen er niet meer door. 

Intussen levert de Chinese overheid ook geen visa meer af voor buitenlandse toeristen die Tibet willen bezoeken. De hele maand oktober blijft de regio Tibet verboden terrein voor buitenlanders. Daarmee wil China vermijden dat eventuele protesten van Tibetanen tijdens deze periode het nieuws halen .  

Meest gelezen