Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Derde Republikeinse senator verzet zich tegen afschaffing Obamacare

Susan Collins, Republikeins senator voor de staat Maine, zal zich verzetten tegen het nieuwe Republikeinse wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen. Dat heeft ze zelf aangekondigd. Ze is na Rand Paul en John McCain al de derde Republikein die zich tegen die tekst verzet. Daardoor lijkt de afschaffing van Obamacare niet door de Senaat te raken.

"Ingrijpende hervormingen in het gezondheidsstelsel en de sociale zekerheid kunnen niet naar behoren uitgevoerd worden in een kort tijdsbestek", zegt Collins in een mededeling. "Vandaag komen we te weten dat er nu een vierde versie is van het Graham-Cassidy-voorstel (vernoemd naar de indieners van het wetsvoorstel Lindsey Graham en Bill Cassidy), die even diep gebrekkig is als voorgaande versies."     

De analyse van het Congressional Budget Office, die gisteren werd gepubliceerd, bleek de druppel voor Collins. Daaruit blijkt dat "miljoenen" mensen plots zonder ziekteverzekering zouden vallen. "De analyse van het CBO is onvolledig door het beperkte tijdsbestek, maar bevestigt wel dat deze wet een aanzienlijke negatieve impact zou hebben", zegt ze.     

Einde verhaal

Door het Republikeinse wetsvoorstel niet te steunen, heeft Collins het naar alle waarschijnlijkheid effectief gekelderd. De Republikeinen kunnen in het Amerikaanse hogerhuis rekenen op een nipte meerderheid van 52 zetels op 100. Aangezien eerder al partijgenoten Rand Paul en John McCain zich tegen het wetsvoorstel hadden gekeerd, kan de Republikeinse fractie niet langer rekenen op een meerderheid.

Ook mede-indiener Bill Cassidy beseft dat de beslissing van Collins het einde betekent van zijn wetsvoorstel. "Ja, dat klopt", antwoordde hij op CNN op de vraag daarover. Het is dan ook niet duidelijk of de meerderheidsleider van de Senaat, Mitch McConnell, het effectief nog tot een stemming zal laten komen.

In juli was het over de intrekking en vervanging van de Affordable Care Act van vorig president Barack Obama wel nog tot een stemming gekomen in de Senaat. De zogenaamde "skinny repeal" kreeg toen 51 stemmen tegen en 49 stemmen voor. Een ontevreden president Donald Trump beloofde toen dat hij het land zou verlossen van Obamacare.

Meest gelezen