Dertig kinderboekenschrijvers lopen weg bij uitgeverij Querido

Dertig kinderboekenschrijvers stappen op bij uitgeverij Querido Kind, zo meldt de Nederlandse krant NRC en het nieuws werd bevestigd aan VRT NWS. Zij stappen in de voetsporen van de volledige redactie, die eerder maandag haar ontslag had ingediend na een ernstige vertrouwenscrisis met de directie, naar verluidt over de commerciële koers van WPG

Querido Kinderboeken geldt als de meest gerenommeerde literaire kinderboekenuitgeverij in het Nederlandse taalgebied. Onder de opstappende auteurs zijn grote namen als Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert, plus ook de erven Annie M.G.Schmidt en Fiep Westendorp.

Querido Kind had de jongste jaren een aparte status binnen het concern, schrijft NRC. In 2013 scheidden de wegen met de volwassenenuitgeverij toen die werd uitgekocht uit moederconcern WPG Media en bij de groep Singel Uitgeverijen ging horen. De jeugdauteurs mochten mee verhuizen, hoewel Querido Kind niet bij Singel werd ondergebracht. WPG wil nu een einde te maken aan die constructie, om de "overheadkosten" te drukken.

Het team van de kinderboekenuitgeverij stelde een buy-out door Singel voor en de groep deed ook een bod, dat door WPG werd afgewezen. Reden voor de zeskoppige redactie om op te stappen.       Namens een groep auteurs stelde schrijver Edward van de Vendel dat "de eenheid van Querido en Querido Kind niet doorbroken mag worden", want beide fondsen "horen historisch en inhoudelijk gezien" bij elkaar.

In een reactie zei WPG-directeur Dieneke Kuijpers "verrast" te zijn door het opstappen van de redactie en "verdrietig" over het vertrek van de auteurs.

Meest gelezen