Dichter en uitgever Fernand Bonneure (94) is overleden

In Brugge is Fernand Bonneure overleden. Als uitgever, dichter, publicist en kunstcriticus was hij een gezaghebbende figuur in de lokale cultuurwereld. Hij was 94.

Bonneure werd geboren op 18 mei 1923 in Brugge. Hij liep school aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge en aan de sociale school in Roeselare. Van 1944 tot 1948 was hij KSA-gouwleider voor West-Vlaanderen.

Van 1954 tot 1983 was hij uitgever, eerst bij Desclée de Brouwer, vervolgens bij Orion in Brugge en bij Orbis/Orion in Beveren. Hij was onder meer de "ontdekker" van Herman de Coninck, wiens eerste succesvolle bundel "De lenige liefde" hij uitgaf in tien drukken.

Bonneure was erevoorzitter van de Vereniging voor Vlaamse Letterkundigen en medestichter en erevoorzitter van de Vereniging van West-Vlaamse schrijvers. Hij was medestichter en redactielid van het tijdschrijft "West-Vlaanderen", later "Vlaanderen".

Hij was tevens medestichter en erevoorzitter van de Stedelijke Culturele Raad van Brugge. Jarenlang was hij ook lid van de Orde van den Prince. Hij verzorgde samen met André Demedts en Valère Arickx  literaire recensies op Radio 2 West-Vlaanderen.

Kunstcriticus

Jarenlang was Bonneure ook actief als kunstcriticus. Hij schreef verschillende monografieën, onder anderen van Jef Claerhout, Georges Collignon, Rik Slabbinck, Willem Van Hecke en Hubert Minnebo. Bonneure was ook mede-organisator van de kunstenaarsweekends op het kasteel Driekoningen in Beernem.

Bonneure publiceerde zelf verschillende dichtbundels, onder meer "Mijn huis ikonostase" (1961), "Met een zacht potlood" (1966) , "Op goede voet" (1976), "Bruggewaarts" (1981) en de verzamelbundel "Als vissen bij invallend licht" (1999). Hij schreef ook de roman "Bijvoorbeeld" en de verhalenbundel "De kardinaal komt niet".

Belangrijk was zijn belangstelling voor Brugge in de letteren. Daaruit vloeiden meerdere publicaties en literaire gidsen voort, met als hoogtepunt de monumentale bloemlezing "Brugge beschreven" (1984).

Fernand Bonneure was gehuwd met Georgine Lanckriet (+ 2008) en is de vader van Annemie, Jan (huidig voorzitter van de Stedelijke Culturele Raad van Brugge), Paul en Kristien (VRT-journalist). Hij wordt begraven in de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge op zaterdag 30 september 2017 om 10.30 uur.   

Meest gelezen