Dit jaar hebben zich twaalf nieuwe seminaristen gemeld in ons land

Vlaanderen telt dit jaar vijf nieuwe priesterkandidaten, Wallonië zeven. In totaal zijn er 26 Nederlandstalige seminaristen en 49 Franstalige in België, samen dus 75 'roepingen' in opleiding. Dat blijkt uit een rondvraag van het christelijke opinieweekblad Tertio bij de Belgische bisdommen.

In het bisdom Gent zijn er in het nieuwe academiejaar drie nieuwe seminaristen. De bisdommen Brugge en Antwerpen hebben elk één nieuwe kandidaat. Ook het aartsbisdom telt één nieuwe Franstalige seminarist. In het bisdom Doornik is er één nieuweling, in het bisdom Namen zijn het er drie en in het bisdom Luik twee.

Het bisdom Brugge - met zijn eigen grootseminarie - telt in totaal acht priesterkandidaten. In het bisdom Gent zijn er in totaal zes en in het aartsbisdom zijn er in totaal ook zes Nederlandstalige seminaristen. Antwerpen heeft er vier en Hasselt twee.

Wat de studielocatie betreft, kan nog gezegd dat dertien seminaristen de Nederlandstalige priesteropleiding aan het Johannes XXIII-seminarie in Leuven volgen. Daarnaast trekken twee kandidaten uit Antwerpen en één van het aartsbisdom naar het Nederlandse Bovendonk voor een opleiding op latere leeftijd.

Het aartsbisdom telt voorts nog in totaal 19 Franstalige priesterkandidaten onder wie drie van de Emmanuelbeweging en elf van de neocatechumenale weg (die uit het buitenland komen). In het bisdom Namen zijn er in totaal 17 seminaristen onder wie zeven van de neocatechumenale weg. Het aantal nieuwe kandidaten vanuit die nieuwe beweging is daar overigens nog niet bekend. In het bisdom Luik zijn er nu in totaal acht priesterkandidaten en in Doornik vijf.

Deze cijfers gaan niet over het aantal priesterkandidaten bij religieuze ordes.

Meest gelezen