Eén op de drie zeldzame boeken met historische waarde gaat naar buitenland

Oude boeken en zeldzame manuscripten die soms als Belgisch erfgoed beschouwd kunnen worden, verhuizen steeds vaker naar het buitenland. Dat blijkt uit een marktanalyse van het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions.

Eén op de drie zeldzame boeken en manuscripten die in Belgie geveild worden, gaat naar buitenlandse verzamelaars.  Tien jaar geleden was dat nog maar één op de vijf. Dat blijkt uit een analyse van het veilinghuis Arenberg Auctions. De oorzaak van de stijgende internationale belangstelling kan in eerste instantie gezocht worden bij het toenemende aantal onlineveilingen. Daarnaast is België een land met talrijke verzamelaars die omvangrijke en waardevolle collecties aanlegden.

"Aangezien België zich altijd op het kruispunt van de grote Europese culturen heeft bevonden, is er heel wat historisch materiaal in ons land te vinden", zegt Henri Godts, expert van Arenberg Auctions. Vooral de Fransen, Nederlanders, Amerikanen en Italianen vinden steeds meer de weg naar zeldzame boeken, prenten en manuscripten uit onze contreien. Zo werd eind vorig jaar in Brussel nog een volledig intacte Graduale - een ruim 500 jaar oud manuscript met Gregoriaanse kerkgezangen - geveild, die voor 200.000 euro naar een Italiaanse privéverzamelaar ging.

Meest gelezen