Europeanen roamen dubbel zoveel als voor afschaffing extra kosten

Van de reizigers die afgelopen zomer naar het buitenland trokken, maakte 31 procent evenveel gebruik van mobiel internet als thuis. Dat zijn er dubbel zoveel in vergelijking met de 15 procent in de maanden daarvoor.  De afschaffing van de roamingtarieven, sinds midden juni, heeft haar effect duidelijk niet gemist.

Sinds 15 juni hoeft wie in het buitenland mobiel surft, belt of sms't
niet meer te betalen dan hij in zijn eigen land zou doen. 71 procent van
de Europeanen is van die afschaffing van de roamingkosten op de hoogte
, blijkt uit de nieuwe Eurobarometer-enquête die eind augustus werd afgenomen.

Van de reizigers die afgelopen zomer naar het buitenland trokken, maakte 31 procent evenveel gebruik van mobiel internet als thuis, een verdubbeling in vergelijking met de 15 procent in de maanden daarvoor.

Het aantal reizigers dat  in het buitenland nooit mobiel surft, is sinds juni gehalveerd: van 42  naar 21 procent. Tegelijk zeggen twee keer zoveel reizigers dat ze op reis even vaak mobiel surfen als thuis. Toch antwoordde 60 procent dat ze het gebruik van hun smartphone in het buitenland nog steeds beperken.

"Dit is een voorbeeld van een Europese Unie die concrete verbeteringen aanbrengt aan het leven van de Europese burgers", zegt de nieuwe eurocommissaris voor Digitale Economie en Maatschappij Mariya Gabriel. "Roam Like at Home" werkt: de klanten waarderen het, het verbruik is gestegen en de vraag naar mobiele diensten in het buitenland is zeer hoog."

Volgens de mobiele operatoren is het dataverbruik de voorbije maanden fors gestegen. Het ligt nu drie tot zes keer hoger. Dat is volgens de Commissie in grote mate het resultaat van de afschaffing van de roamingkosten. Het resultaat daarvan is dat de operatoren in omgevingen met veel toeristen extra investeringen doen in hun netwerken.

Meest gelezen