2017 Los Angeles Times

Gouverneur Puerto Rico slaakt noodkreet: "Verwoesting is ongezien, we moeten leegloop vermijden"

Om Puerto Rico opnieuw te kunnen opbouwen na de doortocht van orkaan Maria is dringend geld nodig, veel geld. Alleen zo kan een humanitaire ramp vermeden worden, zegt de gouverneur van het Caraïbische eiland, Ricardo Rossello. "De verwoesting op Puerto Rico is ongezien en we moeten een leegloop vermijden."

"Onze infrastructuur en energiedistributiesystemen hebben grote schade geleden", zegt Rossello. "Als we een humanitaire crisis willen vermijden, moeten we onmiddellijk maatregelen nemen. Als we een massale exodus willen vermijden, moeten we handelen. Puerto Rico is Amerikaans grondgebied, dus we moeten iéts doen, en snel." Rossello herinnert het Amerikaanse congres eraan dat het eiland in een moeilijke economische situatie verkeert. Puerto Rico heeft ruim 70 miljard dollar schulden.

2017 Getty Images

Trump tweet over "grote problemen"

Ook president Donald Trump heeft in zijn gekende stijl via Twitter laten weten dat Puerto Rico "in grote problemen" zit. Trump wijst fijntjes op de slechte economische situatie en de schuldenberg, in vergelijking met getroffen Amerikaanse staten op het vasteland.

"Texas en Florida doen het goed, maar Puerto Rico, dat al te kampen had met kapotte infrastructuur en een gigantische schuldenberg, zit in grote problemen", luidt het. "Een groot deel van het eiland is verwoest, terwijl ze nog miljarden dollars verschuldigd zijn aan Wall Street en de banken." Hoe die schulden dan zouden moeten weggewerkt: daarover doet Trump het zwijgen toe.

Geen elektriciteit

Vijf dagen na de doortocht van orkaan Maria, een tropische cycloon van categorie 4, zit Puerto Rico nog bijna volledig zonder elektriciteit. Daarnaast staat de beschadigde Guajataca-dam op het punt om in te storten.

Op Amerikaanse satellietbeelden is duidelijk te zien hoe het eiland in het duister gehuld is, in vergelijking met twee maanden geleden, voor de doortocht van Maria. Enkel hoofdstad San Juan blijft gespaard van de stroomonderbreking. Ook de communicatienetwerken op Puerto Rico zijn zwaar beschadigd. Nagenoeg geen enkele gsm werkt er momenteel. Het kan maanden duren om alles te herstellen. Puerto Ricanen zullen zich voor stroom dus een tijdlang moeten beroepen op generatoren, en dat in een tropisch klimaat waar tal van airconditioningsystemen dag in dag uit draaien.

Kritiek

De Puerto Ricaanse autoriteiten werken samen met het federaal bureau voor rampenbestrijding (FEMA) om de noodhulp te organiseren. De Amerikaanse kustwacht heeft 13 schepen en 10 vliegtuigen naar Puerto Rico en de Maagdeneilanden gestuurd, onder meer om havens te heropenen en waterwegen vrij te maken. Er is echter kritiek op de aanpak van de noodhulp, die te traag op gang is gekomen. Volgens lokale hulpverenigingen is er een tekort aan proper water en medicijnen.

Die kritiek wijst het Witte Huis echter van de hand. "Onze reactie wat betreft het vrijmaken van federaal geld voor de inwoners van Puerto Rico en andere plaatsen getroffen door stormen, was ongezien", zei woordvoerster Sarah Huckabee Sanders.

2017 Los Angeles Times