Videospeler inladen...

Huiszoekingen op kabinet van staatssecretaris Zuhal Demir

De politie is vanmorgen binnengevallen op het kabinet van staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). De huiszoekingen passen in het lopend onderzoek naar de Polar Foundation van Alain Hubert.

De politie viel rond 10 uur vanmorgen binnen op de kantoren aan de Albert II-laan in Brussel. De huiszoekingen passen in het lopend onderzoek naar de Polar Foundation van Alain Hubert. Het nieuws is bevestigd door het parket van Brussel. De woordvoerster Ine Van Wymersch benadrukt dat de staatssecretaris zelf niet wordt geviseerd, maar dat het gaat over het onderzoek naar poolreiziger Alain Hubert. Die valt onder wetenschapsbeleid, een bevoegdheid van Demir. Het gerecht opende in 2014 een onderzoek naar Hubert, hij werd toen in verdenking gesteld voor belangenvermenging en fiscale fraude. 

(lees verder onder de foto)

Belga

Al jarenlange strijd

Demirs voorganger Elke Sleurs had Hubert en zijn International Polar Foundation uit de beleidsraad van de Prinses Elisabethbasis op de Zuidpool gezet om belangenvermenging te vermijden. Daarna barstte een juridische strijd los rond het beheer van de basis, waardoor er vorig jaar ook geen missie naar de Zuidpool kon doorgaan. Hubert en Sleurs dienden toen klachten in tegen elkaar.

Pax Antartica

In een persconferentie eind juni gaven Demir en Hubert aan een "Pax Antartica" te sluiten.  "Alle juridische procedures, die al 700.000 euro hebben gekost, worden stopgezet. De Belgische staat betaalt wel een bedrag van 4,5 miljoen euro, onder meer voor het vereffenen van onbetaalde facturen", klonk het toen.  Maar het gerechtelijk onderzoek werd wel niet stopgezet. De huiszoekingen van vandaag kaderen dan ook in dat strafonderzoek. De speurders wilden de overeenkomst tussen Hubert en Demir inkijken, maar Demir wou die niet doorgeven omdat het zou gaan om "vertrouwelijke documenten". Daarom liet de onderzoeksrechter speurders binnenvallen op het kabinet om de documenten in beslag te nemen. Het parket laat weten dat de politie de documenten waar ze naar op zoek waren, heeft gevonden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen