2017 Kyodo News

Japan heeft 177 walvissen gedood "om wetenschappelijke redenen"

De Japanse walvissenvloot heeft 177 walvissen gedood. Dat meldt het Japanse ministerie van Visserij. Het gaat om 43 dwergvinvissen en 134 noordse vinvissen. Officieel zijn de dieren gevangen voor wetenschappelijk onderzoek, maar dierenrechtenactivisten betwijfelen dat.

De walvissenjacht is volgens het ministerie "noodzakelijk" om op lange termijn de grootte van een eventuele herstart van de commerciële vangst vast te leggen. "De bedoeling is om op een dag de commerciële walvisvangst te herstarten", zegt een woordvoerder van het Japanse ministerie van Visserij aan het Franse persagentschap AFP.

Japan is nochtans een van de landen die eind jaren 80 al het verdrag van de internationale Walviscommissie hebben ondertekend om de walvisvangst te beperken. Tot nog toe maakt het land gebruik van een uitzonderings­procedure die de vangst van ruim 100 walvissen per jaar toelaat voor wetenschappelijk onderzoek.

Verschillende dierenrechtenorganisaties protesteren al lang tegen het gebruik van die uitzonderingsprocedure. In 2014 hebben ze een belangrijke juridische overwinning behaald, toen het Internationaal Gerechtshof, het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties, Tokio verplichte om de vangst aan banden te leggen.

Volgens de rechter voldeed Japan niet aan de wetenschappelijke criteria. Daarop heeft Japan het programma wat bijgestuurd om alsnog onder die uitzondering verder te kunnen gaan met de walvisvangst. Het jaar daarop is met een veranderd programma de walvisvloot opnieuw uitgevaren. Ook dit jaar was dat het geval.

Walvis wordt als een delicatesse beschouwd in Japan. Al is de vraag de laatste jaren aan het dalen, omdat de bevolking steeds grotere ethische bezwaren heeft.

Meest gelezen