Kiescommissie verwacht grote meerderheid voor Koerdische onafhankelijkheid

De zenuwachtigheid neemt toe in Turkije en Irak, nu de Koerden hun volksraadpleging over onafhankelijkheid van Irak hebben gehouden.  

Ook de Verenigde Naties zijn bang voor instabiliteit. De opkomst lag bijzonder hoog en het staat zo goed als vast dat een grote meerderheid voor een eigen staat zal gekozen hebben. Turkije heeft er al mee gedreigd de olietoevoer naar Iraaks Koerdistan af te snijden en het luchtruim tot verboden zone uit te roepen. Ankara heeft ook drie Koerdische televisiestations uit de ether gehaald. Turkije en Irak gaan vanaf morgen samen militaire oefeningen houden langs de grens met Koerdistan. In de stad Kirkoek is de avondklok afgekondigd, anderhalf uur voor het sluiten van de stemburo's. In Kirkoek woont een grote minderheid Turkmenen en Arabieren, maar dat kan de feestvreugde bij de Koerden niet afremmen.  De officiële resultaten zullen binnen drie dagen bekendgemaakt worden.

Meest gelezen