Paul Saad - Flickr / Creative Commons by-nc-nd

Nederlandse toeristen overvallen door nepagenten in Zuid-Afrika

De groep van 36 Nederlandse toeristen was net aangekomen en ging met de bus op weg naar het eerste hotel in Johannesburg. Even later moesten ze stoppen voor een auto met sirene. De buschauffeur en de gids gingen de bus uit en kwamen terug met vijf gemaskerde mannen achter zich. Die gingen aan de haal met waardevolle spullen en koffers. Er zijn geen schoten gevallen, niemand raakte gewond.

Patrick Bakker maakt deel uit van de groep Nederlandse toeristen. Ze waren net geland en reden met de bus naar hun hotel in Johannesburg. "Veel mensen hadden nog even gepind voor ze in de bus stapten. Na een half uur rijden hoorden we sirenes en moesten we stoppen" vertelt Bakker. Toen hij vijf gemaskerde mannen zag, besefte hij dat het een overval was. Volgens Bakker leken de mannen op politieagenten: "Politiepak, auto, sirene, alles klopte."

Vastgebonden

De bus moest een onverhard landweggetje inrijden, daar moesten de passagiers hun waardevolle spullen afgeven. "Sommige mensen verzetten zich", zegt Bakker, "zij werden met wapens geslagen". Behalve geld en juwelen is ook de helft van de koffers meegenomen. De chauffeur en de gids werden vastgemaakt met tiewraps. 

Blauwe zwaailichten

Volgens correspondent Elles Van Gelder gebeurt dit vaak in Zuid-Afrika. "Er is zelfs een naam voor: blauwezwaailichten-misdaad. Criminelen doen zich voor als politie. De spullen krijgen ze van corrupte politieagenten of zijn gestolen."

Nooit meer naar Zuid-Afrika

Bij de Nederlandse toeristen waren veel oudere mensen. Iedereen is in shock. Ze blijven nog even in Zuid-Afrika. Als de groep naar het vliegveld gaat, zal dat gebeuren met een politie-escorte. "Het is echt heel heftig geweest", zegt Bakker, "ik ga nooit meer naar Zuid-Afrika, niemand meer."

Meest gelezen