Voor het eerst in 65 jaar octopus gespot in de Oosterschelde

Twee Vlaamse duikers hebben onlangs in de Oosterschelde een gewone octopus gezien en gefotografeerd. Dat is uitzonderlijker dan het lijkt, want het is voor het eerst in 65 jaar dat een octopus in de Oosterschelde is gespot. 

Anders dan zijn naam doet vermoeden is het een bijzondere ontdekking: in de Nederlandse kustwateren is de diersoort sinds circa 1950 niet meer waargenomen. Dat meldt de natuurwebsite Nature Today. Het onderzoeks­instituut en natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft de foto's beoordeeld.

De twee sportduikers zagen de octopus deze zomer bij de Zeelandbrug, bij Zierikzee, op een diepte van zo'n 16 meter. "Het schuwe dier verstopte zich meteen tussen stenen, waardoor ze alleen het achterste deel van de mantelzak konden fotograferen", aldus Naturalis. Maar dat blijkt dus voldoende bewijsmateriaal. De gewone achtarm, ook wel Octopus vulgaris, is een inktvis zonder skelet die tot een meter lang kan worden.

Meest gelezen