Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Onaanvaardbare opsluiting van migranten in Griekenland aangeklaagd

De Raad van Europa klaagt de onaanvaardbare opsluiting van migranten aan in Griekenland.  

De Raad houdt toezicht op de mensenrechten en de democratie. Het comité tegen foltering noemt de huisvesting smerig en overbevolkt, er is onvoldoende eten en drinkbaar water en de politie gaat zich aan geweld te buiten. Dat zijn vernederingen en onmenselijke toestanden, aldus de Raad van Europa. Ze vormen een gevaar voor de openbare gezondheid. Leden van het comité tegen marteling hebben een twintigtal kampen bezocht, politiekantoren en grensposten. Daar worden migranten soms weken of maanden vastgehouden. Het comité is ook gaan kijken in de registratiekampen op twee eilanden in de Egeïsche Zee. Vooral Moria op Lesbos telt twee keer zoveel vluchtelingen als er opvangplaatsen zijn. In Thessaloniki woedt een  luizenplaag, de toiletten zijn aftands en vuil en er is ook schurft, mogelijk zelfs tuberkulose uitgebroken. De Raad wijt de tekortkomingen niet aan geldgebrek, er zijn Europese fondsen voorzien, wel aan een gebrek aan organisatie.

Meest gelezen