Foto Kurt

Kasteelmoord: geen probleem met infiltrant, proces kan hervatten

Het proces over de moord op Stijn Staelens kan gewoon verdergaan. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zonet beslist. Het proces lag stil omdat de verdediging zich vragen stelde over het inzetten van een mogelijke infiltrant, maar nu blijkt dat alles wettelijk is verlopen.

Het waren de verklaringen van een ex-celgenoot van Evert d.C, de man die als tussenpersoon van de moord beschouwd wordt, die alles in gang zetten. De man zou zes maanden in de gevangenis van Ieper verbleven hebben en zou Evert d.C hebben uitgehoord over zijn rol in de Kasteelmoord. Achteraf zou hij alles op papier hebben gezet. Maar in het dossier staat er niets over de ex-celgenoot.

Alles is wettelijk verlopen

Volgens de verdediging werd er in het onderzoek onrechtmatig gebruik gemaakt van een infiltrant of informant. Als dat werkelijk zo zou zijn, is dat een bijzondere opsporingsmethode die moet worden gecontroleerd door het openbaar ministerie. De verdediging drong dan ook  aan op een controle van de bijzondere opsporingsmethodes. De rechtbank in Brugge stuurde het hele dossier door naar de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent, die daarnet oordeelde dat alles wettelijk is verlopen. Het proces kan dus hervatten. Maandagmiddag zal de rechtbank in Brugge bepalen hoe het nu verder moet met dit hele verhaal.

Meest gelezen