Videospeler inladen...

Schokkende beelden: drie massagraven van hindoes ontdekt in Myanmar

In Myanmar, in de staat Rakhine, zijn de afgelopen dagen in totaal al drie massagraven blootgelegd. Zondag werden in 2 kuilen 28 lichamen gevonden, maandag nog eens 17, vlakbij de andere. Volgens de overheid, die maandag het bericht op Facebook postte, zijn de Rohingya-rebellen van het ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) verantwoordelijk.

De regering van Myanmar pakt graag uit met de beelden over de massagraven met hindoes, want die lijken zo de officiële versie te bevestigen dat de Rohingya-rebellen van het ARSA zelf moordpartijen hebben uitgevoerd waartegen Myanmar moest reageren.

Dat maakt de beelden echter niet minder gruwelijk, want ze bevestigen verklaringen van hindoes die op de vlucht zijn geslagen voor geweld van moslimbendes in Rakhine. Officieel zijn er in die staat 27.000 boeddhisten en hindoes op de vlucht geslagen voor de Rohingya-rebellen.

Uit getuigenissen van andere vluchtelingen blijkt dat inderdaad gewapende rebellen van het ARSA op 25 augustus dorpen zijn binnengevallen om er families van de hindoe-minderheid uit te moorden. Mannen werden vermoord en vrouwen geslagen en verkracht.

Hindoe-Rohingya, de minderheid binnen de minderheid

Zijn de meeste Rohingya dan moslims, er is ook een beperkt aantal hindoes onder hen, een minderheid binnen de minderheid dus. Het regime in Myanmar gebruikte hen om etnische verdeeldheid te zaaien in Rakhine. Zo konden hindoe-Rohingya rondreizen in heel Myanmar, terwijl moslims dat niet konden, wat ergernis opwekte.

Omdat ze horen tot de etnische groep van de donkere Rohingya, worden de hindoes gewantrouwd door de boeddhistische Rakhaing en tegelijk worden ze door hun islamitische volksgenoten beschouwd als spionnen voor het leger. Het gevolg laat zich raden: de kleine minderheid wordt door gewapende bendes van beide kampen geviseerd.

Als gevolg daarvan zijn enkele duizenden Rohingya-hindoes nu samen met de moslims naar het overwegend islamitische Bangladesh gevlucht, waar ze dan soms in de vluchtelingenkampen samen zitten met mensen die hen enkele weken geleden nog vervolgden. Veel van die hindoes stellen nu hun hoop op migratie naar India. Net zoals islamitische regeringen en media de vervolging van de Rohingya laken, doen de hindoegroepen in India dat met hun mensen. Voor de hindoe-nationalistische partij BJP die in Delhi aan de macht is, staat India gelijk met Hindustan en zijn alle vervolgde hindoes waar ook ter wereld, welkom bij "Mother India".

Meest gelezen