Stafchef VS: "Binnenkort heeft Noord-Korea intercontinentale kernraket"

Voor Joseph Dunford, de hoogste officier van de Amerikaanse strijdkrachten, vormt Noord-Korea op dit moment vast en zeker de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De 'Chairman of the Joint Chiefs of Staff' is in feite de chef van de stafchefs van alle strijdkrachten.  Hij is, kort gezegd, de eerste en hoogste militair van het land, en beschikt in principe over de beste inlichtingen en het meest complete perspectief om een juiste inschatting te kunnen maken van de bedreigingen voor de nationale veiligheid. Voor de senaatscommissie die de strijdkrachten opvolgt gaf hij onverbloemd zijn visie op de recent opgelaaide spanningen met Noord-Korea.

Dat het regime in Pyongyang steeds verder gevorderd is met de ontwikkeling van langeafstandsraketten en kernkoppen, lijdt voor de viersterrengeneraal nog weinig twijfel. Het is een kwestie van nog heel weinig tijd (Dunford gebruikte de woorden 'soon' en 'a very short time') vooraleer Noord-Korea intercontinentale raketten zal hebben met een nucleaire lading. Concreet zou dat betekenen dat Noord-Korea kernraketten kan afvuren op steden op het Amerikaanse vasteland.  Daarom moet de VS vanaf nu met die dreiging rekening houden: niet alleen dat Noord-Korea het kan, maar ook dat Pyongyang bereid zal zijn om het te doen. 

AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Geen verontrustende troepenbewegingen

Tegelijk sprak de stafchef ook geruststellende woorden. Ondanks de dreigende taal van Kim Jong-un en zijn getrouwen zijn er geen troepenbewegingen te zien die zouden wijzen op een nakende aanval. In dat opzicht is de militaire activiteit aan de kant van Noord-Korea 'geen weerspiegeling' van de geladen politieke retoriek, zei Dunford. Dat het Noord-Koreaanse regime kernraketten wil ontwikkelen, is volgens hem te verklaren vanuit een 'overlevingsstrategie'.

De uitspraken van Dunford over de Noord-Koreaanse nucleaire capaciteit en rakettechnologie stroken met de analyses die onafhankelijke deskundigen de jongste weken steeds vaker formuleerden: Noord-Korea is de facto een kernmacht geworden, of zal het onvermijdelijk spoedig worden. De conclusie is dan dat het te laat is om die ontwikkeling nog de pas af te snijden.

Joseph Dunford werd door de senaatscommissie gehoord, omdat hij nog de goedkeuring nodig heeft van de senaat voor een tweede ambtstermijn als hoogste stafchef.   

Militaire operatie is pas 'tweede optie' volgens Trump

President Trump heeft intussen, op een persconferentie met de Spaanse premier Rajoy, verduidelijkt dat de militaire optie tegen Noord-Korea 'de tweede optie' is. "Maar we zijn volledig klaar daarvoor, en dan zal het verwoestend zijn," zei hij nog. Toch leek ook de president op die manier een klein beetje gas terug te nemen in de voortdurende verbale escalatie tussen Washington en Pyongyang.

Meest gelezen