Twijfelachtige datingsites verbieden? “We gedogen toch ook de bars langs onze wegen”

Verschillende steden willen de promotiecampagne voor de omstreden datingsite “Rich Meet Beautiful” uit het straatbeeld. De morele verontwaardiging over de Noorse site is groot. Zou daarom ook de volledige website het zwijgen kunnen opgelegd worden in België? “Nee”, zegt specialist strafrecht John Maes in “De wereld vandaag” op Radio 1. “We hebben toch ook een gedoogbeleid voor bars langs onze wegen.”

Leunt aan bij prostitutie

“Rich Meet Beautiful” wil in haar campagne studentes koppelen aan rijke mannen. Het verbod dat steden als Leuven en Brussel willen opleggen, heeft intussen al de internationale pers bereikt. Relatietherapeute Rika Ponnet in “De Wereld Vandaag”: “Dit soort datingsites verbindt seksualiteit met een economische transactie. Het leunt aan bij prostitutie en escortservices. Een deel van de studentenpopulatie wordt weggezet als jong en mooi en dus economisch verhandelbaar. Het idee van relaties tussen jonge, mooie vrouwen en oudere mannen is van alle tijden. Dat ze elkaar vinden op datingsites is moeilijk tegen te houden. Maar het op deze manier promoten gaat echt te ver. Gelukkig is het maar een kleine minderheid die naar dit soort datingsites gaat.”

“Rich Meets Beautiful” bevindt zich in het gezelschap van andere twijfelachtige websites zoals nextlove.com, sugardaddysite.org of whatsyourprice.com. De vraagt rijst of deze websites die seks met geld associëren niet verboden kunnen worden. Kan zo’n website aangeklaagd worden wegens het aanzetten tot prostitutie?

Gedoogbeleid

Advocaat en specialist Strafrecht John Maes: “Dat wordt heel moeilijk. Exploitatie van prostitutie is strafbaar, net als het aanzetten tot ontucht. Maar… Strafrecht kijkt alleen naar de feiten. Je moet de feiten kunnen aantonen in het kader van een onderzoek en verhoren. Waarna het Openbaar Ministerie moet willen vervolgen. En dat gebeurt bijna nooit.”

John Maes trekt de vergelijking met verschillende vormen van prostitutie. Ook die is een deel van het maatschappelijk leven en wordt gedoogd. “Iedereen kent de bars naast onze wegen, of de massagesalons. We weten allemaal wat daar gebeurt. Maar ze worden niet vervolgd op basis van een gedoogbeleid. Het beleid van het openbaar ministerie staat dit oogluikend toe en zal meestal enkel optreden bij misbruik of minderjarigen.”

Meest gelezen