Glazen plafond bij US Marine Corps doorbroken: binnenkort leidt eerste vrouw een platoon

Voor het eerst is een vrouwelijke marinier geslaagd voor de gruwelijk harde opleiding tot infanterie­officier bij het US Marine Corps, de elite-eenheid van de Amerikaanse strijdkrachten. De vrouw, die anoniem wil blijven, krijgt weldra haar eerste 40 koppende tellende platoon (eenheid) toegewezen.

Het United States Marine Corps, het marinierskorps, is een elite-eenheid binnen de Amerikaanse strijdkrachten die beschikt over zwaarbewapende infanterie­gevechtstroepen ("marines") en uitgerust is met tanks, pantservoertuigen, eigen gevechtsvliegtuigen en helikopters. De mariniers zijn gespecialiseerd in taken en operaties op de grens van water en land en beveiligen Amerikaanse ambassades.

De opleiding tot infanterie­officier bij het Marine Corps is gruwelijk hard. "We trainen kandidaat-officiers in het leiderschap, de infanterie en het karakter dat vereist is om een platoon, een gevechtseenheid, te leiden", luidt het. En dat de opleiding zeer strikt is, bewijzen de cijfers. Gemiddeld slaagt een kwart er niet in om de opleiding te voltooien, 10 procent stopt zelfs al op de eerste dag.

De vrouw, die anoniem wil blijven, startte de 13e weken durende training in juli, in Quantico, Virginia, samen met 131 andere mariniers. Van die 131 zijn er gisteren 88 afgestudeerd. Ze wordt nu naar de 1st Marine Division in Camp Pendleton, Californië, gestuurd voor haar eerste missie. Weldra krijgt ze haar eerste 40 koppende tellende platoon toegewezen.

Generaal Robert B. Neller, commandant bij het US Marine Corps, postte op Twitter een foto van de vrouw en sprak zijn trots uit.

(lees verder onder de tweet)

"Van onschatbare waarde"

Er zijn bijna 1,4 miljoen actieve gevechtssoldaten bij de Amerikaanse strijdkrachten, ongeveer 15 procent daarvan zijn vrouwen. Elite­gevechtseenheden bleven heel lang verboden terrein voor vrouwen. Pas in maart 2016 stelde de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama alle militaire functies open voor vrouwen, inclusief dus de elite-eenheden.

In een opiniestuk in de New York Times schrijft Teresia Fazio, voormalig kapitein bij de Amerikaanse mariniers, dat de vrouwelijke officier een grote aanwinst zou zijn bij de operatie in Afghanistan. "Vrouwelijke militairen zijn van onschatbare waarde voor het doorzoeken van huizen, het contact met de bevolking, de toegang tot plaatsen en informatie die vanwege de plaatselijke gebruiken niet weggelegd is voor mannen."

Onderstaand filmpje is een opname van een training van de vrouwelijke officier, samen met haar mannelijke collega's:

Meest gelezen