Vrouwen mogen weldra autorijden in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië heeft koning Salman een decreet uitgevaardigd dat vrouwen toestaat om auto te rijden. Dat melden staatsmedia. Tot op heden is het vrouwen officieel verboden dat te doen. Vanaf juni zouden ze het wel mogen.

Een vrouw achter het stuur: over afzienbare tijd moet het een doodgewoon zicht zijn op de weg in Saudi-Arabië. Vandaag heeft koning Salman per decreet beslist dat ook vrouwen binnenkort een rijbewijs mogen halen.

Concreet heeft het staatshoofd de oprichting van een raad bevolen die zich binnen de 30 dagen over het decreet moet uitspreken. Tegen juni 2018 moet het van kracht zijn en kunnen vrouwen zonder zorgen de weg op. Wel moet de maatregel in lijn zijn met de voorschriften van de sharia, de islamitische wetgeving. Welke implicaties dat precies heeft, is niet meteen duidelijk.

Saudi-Arabië staat bekend als een uiterst conservatief land. Het was tot nog toe het enige in de hele wereld dat vrouwen officieel verbood om zelf achter het stuur te kruipen, een discriminatie op basis van geslacht die mensenrechtenactivisten al vele jaren aanklaagden.

Het decreet van koning Salman ligt in lijn met het ambitieuze plan van de olierijke Golfstaat om tegen 2030 enkele grondige economische en sociale hervormingen door te voeren. In dit kader zetten de autoriteiten al enige tijd voorzichtige stappen om vrouwen meer rechten en vrijheden te geven, ondanks felle tegenstand van conservatieve strekkingen.

Toch blijft de bewegingsvrijheid van vrouwen in Saudi-Arabië beperkt. Zo hebben ze voor tal van dagdagelijkse bezigheden zoals werken, studies, bankverrichtingen of reizen de toestemming van hun vader, hun man of hun broer(s) nodig.

Meest gelezen