Vulkaan op Bali "in kritieke fase"

De actieve vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali staat op het punt om uit te barsten. Meer dan 75.000 mensen in de buurt van de vulkaan hebben hun woning al verlaten. De vulkaan ligt op 75 kilometer van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden op Bali.

Videospeler inladen...

"De kans op een uitbarsting is reëel maar we kunnen niet zeggen wanneer dat precies zal gebeuren", zei de woordvoerder van  het departement Rampenbeheer.  Een toenemend aantal aardschokken wijst erop dat het vloeibare magma dichter bij de oppervlakte komt. Sinds vrijdag is het hoogste alarmniveau van kracht.  

De Agung is een actieve vulkaan van meer dan 3000 meter hoog, op zo'n 75 kilometer van Bali's belangrijkste toeristische bestemmingen zoals Kuta en Seminyak. Meer dan 75.000 mensen uit de buurt van de vulkaan hebben hun toevlucht gezocht in tijdelijke opvangcentra, sportcentra of bij vrienden en familie. Sommigen zijn zelfs naar het naburige eiland Lombok gevlucht.  

Voorlopig vormt de vulkaan geen bedreiging voor de toeristen op Bali. Toch kiezen sommigen er al voor om hun vakantie in te korten. De kans bestaat dat bij een grote uitbarsting de internationale luchthaven dichtgaat. De laatste uitbarsting van de Agung dateert uit 1963. Toen kwamen 1.100 mensen om het leven.  

Meest gelezen