Waar Britse tv-kijkers over struikelen? Een jurk!

Ofcom, de Britse mediawaakhond die toeziet of het medialandschap in Groot-Brittannië zich aan de regeltjes houdt, gaf zopas een eerste inkijk in het aantal klachten dat tot hiertoe dit jaar bij hen binnengekomen is. Opvallend daarbij was dat niet beledigende opmerkingen of choquerende plotwendingen de meeste klachten voortgebracht hadden, maar wel een opvallende jurk. Dat wellicht omdat die gedragen werd in een programma dat bestemd is voor alle leeftijden.

Het was "Britain’s got talent"-jurylid Amanda Holden die begin juni kop van Jut was voor het dragen van een weinig verhullende jurk, waaraan nochtans een prijskaartje hing van 11.250 pond (12.800 euro):

Het diepe decolleté en de blote rug waren niet naar de zin van vele kijkers, die op sociale media snel hun ongenoegen duidelijk maakten:

Maar ook bij Ofcom stroomden de klachten binnen, met voorlopig een totaal van 663 klachten. Klachten waar Holden zelf duidelijk weinig van wakker ligt. Uiteindelijk was het haar doel om de aandacht op zich te trekken en dat lukte dus ook. Net voor ze met deze jurk het podium opstapte, zou ze gezegd hebben: "Zullen er veel negatieve reacties komen op deze jurk bij Ofcom? Ik hoop het. Ik hoop het echt."

Toch blijft het opmerkelijk dat de jurk meer klachten wist uit te lokken dan het tv-programma "Comic relief", waarin komiek Russell Brand de onvermijdelijke "Fuck" mocht afvuren en seksistische praat mocht verkopen. Ook mocht een andere komiek, Vic Reeves, met een namaak-penis optreden, "allemaal voor 9.00u ’s avonds". "Comic relief" kreeg "slechts" 240 klachten binnen.

Dat aan de extreem-rechtse activist Tommy Robinson een podium gegeven werd op de nationale tv-zender, waarin hij onder meer een moskee beschuldigde van het "creëren van terroristen", leverde 181 klachten op. Een choquerende plotwending in "Emmerdale" en een belediging van een man met een hazenlip in "Benidorm" leverden respectievelijk 275 en 137 klachten op.

Maar het was dus Holdens jurk die voorlopig dit jaar het meest de Britse huiskamers beroerd heeft:

Meest gelezen