Videospeler inladen...

Wat zijn designerdrugs? En waarom zijn ze zo gevaarlijk?

In één klap worden honderden designerdrugs – met klinkende namen als Go Gaine, Green Beans of Pink Panther – verboden. Maar wat zijn designerdrugs juist? En waarom zijn ze zo gevaarlijk? 

Officieel vallen designerdrugs, ook wel eens legal highs genoemd, onder de noemer van de populaire nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). De inhoud van de zakjes lijkt vaak op de gekende klassieke drug, maar er zit een synthetische variant in. De drugs bootsen de effecten van pakweg XTC of cocaïne na, maar zijn ettelijke keren krachtiger en gevaarlijker. 

Dat beaamt ook Peter Blanckaert van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "Meestal worden die dingen verpakt in zeer kleurrijke pakjes. Als je dan nog eens de boodschap meekrijgt dat het legaal is, gaan gebruikers automatisch denken dat het minder gevaarlijk is. Niets is minder waar: dit zijn levensgevaarlijke stoffen."

Door de kleurrijke pakjes en de boodschap dat het legaal is, gaan gebruikers denken dat het minder gevaarlijk is. Niets is minder waar: dit zijn levensgevaarlijke stoffen.

Peter Blanckaert - Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Dat bewijzen ook de statistieken. In de eerste helft van dit jaar stierven al zes mensen door die nieuwe psychoactieve stoffen, waarvan er honderden varianten bestaan. De drugs zijn niet alleen populair, maar ook nog eens gemakkelijk aan te kopen via internet. En – tot voor kort – kon de politie en het gerecht er weinig tegen doen: alles wat niet op de lijst met verboden middelen stond, was wettelijk toegelaten. Met een kleine variatie in de basisstructuur, viel de stof buiten de wetgeving. Daar komt met het nieuwe koninklijke besluit verandering in: nu is het de basisstructuur die op de lijst komt. 

Automatisch worden dan ook alle variaties en chemische combinaties verboden. Een hele verbetering, vertelt Annemie Serlippens, onderzoeksrechter en voorzitter van de Drugsbehandelingskamer van de rechtbank van Gent, in "De Ochtend" op Radio 1. "Voor het nieuwe koninklijke besluit er was, konden we niet optreden tegen producenten of verkopers van die drugs. Als de drugs niet op de lijst stonden, konden we hen niet straffen." De politie en douane krijgen er dus een nieuw instrument bij om designerdrugs te bestrijden.  

Meest gelezen