We zitten gemiddeld 14 jaar thuis tijdens onze loopbaan

Wie vandaag met pensioen gaat na een loopbaan van 42 jaar, heeft daarvan gemiddeld slechts 28 jaar echt gewerkt. Dat blijkt uit berekeningen van de socialistische vakbond ABVV, die ze gisteren voorstelde.  

Van de groep 20-tot 64-jarige Belgen werkt vandaag zo'n 68 procent. En dat is weinig als je vergelijkt met onze buurlanden. In Duitsland en Nederland ligt dat aantal gemiddeld zo'n 10 procent hoger.

Bovendien blijkt uit berekeningen van de socialistische vakbond ABVV dat wie werkt gemiddeld zo'n 14 jaar leeft van een uitkering. Wie dus met pensioen gaat na een loopbaan van 42 jaar, heeft daarvan slechts 28 jaar effectief gewerkt. De overige 14 jaar zat de Belg thuis met een ziekte-, werkloosheids- of brugpensioenuitkering. Vrouwen hebben gemiddeld een kortere loopbaan, 36,6 jaar. Daarvan zitten ze zo'n 13 jaar thuis.  

Dat we zo vaak thuis zitten en een uitkering krijgen, is slecht nieuws voor de sociale zekerheid. Want wie werkt, zorgt voor inkomsten voor de overheid.

Eerder deed ook al Eurostat, de statistiekdienst van de Europese Unie, onderzoek naar de lengte van onze loopbaan. Uit deze cijfers blijkt dat de Belg gemiddeld 32,6 jaar werkt. Dat is 3 jaar minder dan het Europese gemiddelde. Toplanden zijn onder andere Nederland (40 jaar), Denemarken (40,3 jaar) en Zweden (41,3 jaar).

Meest gelezen