Ken jij het Nieuw Woordenboek der Nederlandse Digitaal?

Digitale media hebben onze levens ingrijpend veranderd. Helaas kan onze woordenschat niet altijd even snel volgen. Daarom doet de auteur een voorzichtige poging om enkele typische nieuwe gedragingen te benoemen. In deze eerste editie: chatten en sociale media.

Chat

Mentaalantwoorden, (ww, overgankelijk): een bericht ontvangen, het antwoord bedenken maar het uiteindelijk vergeten sturen omdat je denkt dat je het dus al geantwoord hebt. Voorbeeld in een zin: "Shit, ik zie nu uw bericht terug; ik heb dat totaal mentaalbeantwoord, sorry.”

De ballon uit de boom kijken, (uitdrukking): de vertraging die optreedt in een online gesprek, wanneer het 'aan het typen'-tekstballonnetje verschijnt en de andere deelnemer(s) dan maar stopt (stoppen) met typen. Indien dat beurtelings gebeurt, kan een gesprek zelfs volledig stilvallen. Dan spreekt men van "de ballon uit het gesprek halen".

Ninjalezen, (ww, overgankelijk): wanneer je een ontvangen chatbericht leest, maar enkel vanuit de notificatie of vanuit het overzichtsscherm, waardoor het voor de verstuurder op ongelezen blijft staan. Handige manier om aan de druk om te antwoorden te ontsnappen. Politiek correcte uitleg: “Ik ninjalees omdat ik op die manier weet welke berichten ik nog moet beantwoorden."

Status-stalken, (ww, overgankelijk): Iemand, in vele gevallen een romantische prospect, nauwgezet in kaart brengen, door zijn of haar “Laatst gezien” status in de gaten te houden op Messenger of WhatsApp. Leidt vaak tot ergernis, zeker wanneer gecombineerd met ninjalezen door de tegenpartij. Maar is volstrekt misplaatst. Status-stalken is immers het digitale equivalent van “Ik passeerde vannacht in uw straat en ik zag nog licht branden op uw kamer.” 

Penimoji, (subst., meervoud): opvolger van de klassieke fluitfoto, waarbij de jongeheer in kwestie opgedirkt wordt door leuke emoji, zoals een hoedje, zonnebril of dasje. Voorbeeld in een zin: “Penimoji al goed en wel, maar niemand vraagt om uw dick pics."

WhatsAppgroepsverkrachting, (substantief, m.): Wanneer iemand een goedbedoeld, pragmatisch groepsgesprek op Messenger of WhatsApp volledig de mist in stuurt door over compleet iets anders te beginnen. In meeste gevallen zonder enige interactie van de andere deelnemers, al laat de schuldige zich daardoor geenszins tegenhouden. Voorbeeld in een zin: “Ik heb een gesprek gestart om af te spreken voor de verhuis, maar Thijs heeft die WhatsAppgroep compleet verkracht door een serie foto’s te posten van zijn kat en een komkommer. Het was wel lollig."

Sociale media

Profielduiken, (ww, onovergankelijk): doorklikken op iemands Facebookprofiel, en daarna doorklikken op een profiel dat je daar ziet, en doorklikken, en nog eens klikken ... tot je plots het leven van een volstrekt onbekende aan het analyseren bent. Voorbeeld in een zin: “Ik was zo zwaar aan het profielduiken dat ik plots op het profiel zat van een 53-jarige bakker uit Ieper. Wist dat je dat zijn zoon 2e is geworden op de wiskunde-olympiade?”

STROOMO, (subst., m): de FOMO (fear-of-missing-out) die ontstaat wanneer uw smartphone zonder batterij valt, en u geen updates van vrienden op sociale gebeurens kan zien. Ironisch genoeg wanneer u zélf op een sociaal gebeuren bent. Voorbeeld in een zin: “Ik zit met STROOMO, dus ik weet niet of dat ander feestje wijzer was.”

Mamabubble, (substantief, m): fenomeen dat zich voortdoet wanneer jouw moeder voor het eerst op Facebook komt, en weinig vrienden heeft behalve haar kinderen. Ze plaatst dan zeer persoonlijke en vaak gênante reacties op jouw berichten, zich niet bewust dat jij wel vele andere toeschouwers hebt. 

Reliken, (ww., onovergankelijk): wanneer een oude foto terug geliket wordt (vermoedelijk door iemand die net in het ISS heeft verbleven of maar 1x per jaar op Facebook mag), waarop die foto dan terug de ronde doet en nieuwe likes vergaart. Vaak gepaard met enige gêne, gezien de tijdsprong. Voorbeeld in een zin: "Smeerlap, door u is die zatte foto van dat kotfeestje uit 2009 aan het reliken."

Overliken, (ww, overgankelijk): wanneer een reactie meer likes haalt dan het eigenlijke bericht. Kan pijnlijk zijn voor originele poster, of wijzen op grote genialiteit van reageerder. Voorbeeld in een zin: "Mijn ironische imitatie van een hipster-slaatje is dat van haar aan het overliken.”

Storysletje, (substantief, o): wanneer iemand ofwel

a) meer dan 24 Stories op 1 dag plaatst

b) 6 Stories van hetzelfde ding schiet

c) combinatie van beide,

dan spreekt men van een Insta- of Snap-Storysletje. Vaak valt op de Stories in kwestie weinig anders te zien dan het sujet in kwestie. “Dat Storysletje begint dus al ’s morgens he: WE SNAPPEN HET, NIEMAND STAAT GRAAG OP.”

--

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen