AFP or licensors

Zeven Egyptenaren gearresteerd na een concert in Caïro voor het dragen van de LGBT-regenboogvlag

In Caïro werden gisterenavond enkele Egyptische mannen gearresteerd na een concert van de bekende rockband Mashrou’ Leila omdat ze met de LGBT-regenboogvlag hadden gewaaid. De beschuldiging? Ze zouden jongeren hebben aangezet tot immoreel gedrag. 

In Caïro werden gisteren zeven homoseksuele Egyptenaren gearresteerd omdat ze met een LGBT-regenboogvlag hadden gewaaid tijdens een concert van de Libanese band Mashrou’ Leila. De zanger van die band is openlijk homoseksueel en de mannen wilden daarom hun steun betuigen door het zwaaien van de regenboogvlag.

Het was een gedurfde zet in het conservatieve Egypte, waar homoseksualiteit taboe is. Homoseksualiteit is er niet officieel verboden maar aanklagers proberen dit soort acties wel te bestraffen door ze te kaderen als ‘immoreel’ of ‘zedeloos’, wat wel strafbare feiten zijn. De mannen in kwestie werden volgens de veiligheidsdiensten gearresteerd omdat ze jongeren tot immoraliteit zouden hebben aangezet. 

Dit is niet het eerste geval waarin homoseksualiteit in Egypte onder vuur komt te liggen. In 2001 was er de ‘Queen Boat’ affaire, waarin 52 personen werden gearresteerd in een homobar. In April 2016 werden elf mannen tot 12 jaar celstraf veroordeeld, alweer op beschuldiging van zedenloosheid. Het voorval gisteren veroorzaakte een polemiek in de media en samenleving tussen voor- en tegenstanders van meer individuele vrijheid.

Meest gelezen