Zuhal Demir: "Nooit de vraag gekregen om documenten af te geven"

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) zegt dat ze nooit eerder de vraag kreeg om de vertrouwelijke documenten rond de uitbating van de zuidpoolbasis af te geven aan het gerecht. Vanmorgen werden die documenten in beslag genomen tijdens een huiszoeking op haar kabinet.

Het was schrikken vanmorgen, toen een tiental speurders van de Brusselse politie binnenvielen op het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). "Ik had het helemaal niet zien aankomen, vooral omdat ik hier niets mee te maken heb. Dit is niet prettig."

Onderzoeksrechter wil "Pax Antarctica" inkijken

De huiszoekingen passen in een strafonderzoek naar Alain Hubert. De poolreiziger lag jarenlang in conflict met de voorganger van Demir, Elke Sleurs. Het conflict ging over de uitbating van de zuidpoolbasis. 

Voor de zomer sloten Demir en Hubert een "Pax Antarctica", een overeenkomst die het conflict beëindigde. Het is dat akkoord dat het gerecht wilde inkijken. Omdat het kabinet van Demir dat akkoord niet wou overhandingen wegens "vertrouwelijk", besliste de onderzoeksrechter om vanmorgen binnen te vallen en de documenten in beslag te nemen.

Demir: "Ik heb niets te verbergen"

Demir ontkent nu dat ze al eerder de vraag kreeg om documenten af te geven. "Ik heb helemaal niets te verbergen en heb die documenten zelf al aan het parlement voorgelegd. Toen de speurders vanmorgen binnenvielen hebben we meteen alle documenten afgegeven." Demir benadrukt ook dat ze haar volledige medewerking zal verlenen aan het onderzoek.

Meest gelezen