AFP or licensors

Zuid-Korea: "Om verwoestende oorlog te vermijden, mag VS niet langer ingaan op provocaties Noord-Korea"

De Verenigde Staten zouden niet moeten ingaan op eventuele "provocaties" van Noord-Korea om een "escalatie en een verwoestende oorlog te vermijden." Dat zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-Wha.

Nu de beschuldigingen, verwijten en bedreigingen tussen Pyongyang en Washington heen en weer vliegen, vraagt Zuid-Korea aan de VS om niet langer in te gaan op de Noord-Koreaanse provocaties. 

"Het is niet onwaarschijnlijk dat Noord-Korea nieuwe provocaties zal uiten", zegt de Zuid-Koreaanse buitenlandminister.

"Daarom is het voor zowel Zuid-Korea als de VS noodzakelijk om een verdere escalatie te vermijden omdat toevallige militaire confrontaties snel tot veel erger kunnen leiden", zei Kang tijdens een lezing voor het Center for Strategic and International Studies. "Er mag geen nieuwe oorlog komen die de regio zou verwoesten."

"Kim Jong-un maximaal onder druk zetten"

De minister erkende dat het regime in Pyongyang "sneller dan verwacht" stappen heeft gezet in de ontwikkeling van kernwapens. "Pyongyang komt dichter bij de vooropgestelde doelstelling" om ballistische raketten te hebben die de VS kunnen bereiken", waarschuwde de Zuid-Koreaanse.     

Maar de Noord-Koreaanse houding met veranderen, zegt ze, "en de eerste stap is stoppen met te provoceren". Daarom wil ze het regime van Kim Jong-un "maximaal" onder druk zetten met "diplomatieke middelen" om Noord-Korea opnieuw rond de onderhandelingstafel te krijgen en kernwapens voor eens en altijd van het Koreaanse schiereiland te bannen.

Meest gelezen