Duitse minister van Financiën Schäuble wordt parlementsvoorzitter

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wordt de nieuwe voorzitter van de Bondsdag. Hij zal worden voorgedragen door de christendemocratische CDU/CSU en heeft dat aanvaard.  Schäuble verdwijnt daarmee van het internationale toneel.

De 75-jarige Schäuble volgt Norbert Lammert op, die eerder deze maand zijn ambt had neergelegd. Als grootste partij heeft de CDU/CSU het recht om een nieuwe voorzitter voor te dragen. Met de intrede van de rechts-radicale partij AfD in het parlement wordt verwacht dat de debatten wel eens minder beschaafd zouden kunnen verlopen dan nu het geval is. Van Schäuble wordt verwacht dat hij streng de hand houdt in de discussies.

Met het vertrek van Schäuble als minister van Financiën slaat bondskanselier Angela Merkel meteen een dubbelslag. In de onderhandelingen voor een coaltie kan ze de ministerpost nu aanbieden aan de liberale FDP-voorzitter Christian Lindner. Die had tijdens de verkiezingscampagne laten verstaan dat hij alleen geïnteresseerd was in een zitje in het kabinet als hij minister van Financiën kon worden.

Met zijn overstap verdwijnt Schäuble van het internationale toneel. De voorbije jaren tekende hij als lid van de Eurogroep het strenge besparingsbeleid uit voor Griekenland, wat hem veel vijanden opleverde in Zuid-Europa.  

Meest gelezen