© 2017 Rio Helmi

"Evacuaties voor dreigende vulkaanuitbarsting op Bali vlotten niet"

Op het Indonesische eiland Bali staat vulkaan Agung op uitbarsten, maar verlopen de evacuaties niet vlot. "Veel mensen geloven niet dat er een acuut gevaar is", zegt correspondent Kris Janssens vanuit Bali in "De ochtend".

Sinds vorige vrijdag heeft de Balinese overheid de alarmfase voor mogelijke uitbarsting van de vulkaan op het hoogste niveau gelegd. "Dat betekent voor alle duidelijkheid niet dat de vulkaan met zekerheid gaat uitbarsten", zegt Janssens. "Het is heel moeilijk om te voorspellen als het gebeurt, wanneer het dan gaat gebeuren."

Hoe dan ook worden uit voorzorg naar schatting 75.000 mensen in een zone van zo'n 12 kilometer rond de vulkaan geëvacueerd en ondergebracht in tijdelijke opvangplaatsen. Die evacuaties verlopen niet vlot. "Het is van 1963 geleden dat de vulkaan is uitgebarsten. Er zijn veel mensen die niet geloven dat het gevaar acuut is", legt Janssens uit. "In de regio wonen veel veehouders en die willen bij hun dieren blijven." Er wordt nu overwogen om ook dieren te evacueren.

(lees verder onder de kaart)

Voor toeristen op Bali is er geen onmiddellijk gevaar. De vulkaan bevindt zich op zo'n 70 kilometer van de belangrijkste bezienswaardigheden. Als de vulkaan toch uitbarst, kan dat wel gevolgen geven voor het luchtverkeer. "Toeristen kunnen dan eventueel vastzitten op de luchthaven", zegt Janssens. "Sommige toeristen hebben daarom nu al beslist om te vertrekken."

Meest gelezen