Videospeler inladen...

"Slechte cyberbeveiliging van gemeentelijke websites vooral te wijten aan gebrekkige kennis"

Gemeenten moeten zich beter bewust worden van de technologie om websites te beveiligen. Dat heeft Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity, gezegd in "Terzake".

1 op de 5 Vlaamse gemeentewebsites is kwetsbaar voor cybercriminelen. Een adreswijziging doorgeven of politietoezicht aanvragen, zou voor elke burger in alle veiligheid moeten gebeuren. Maar in 61 gemeenten is het met die veiligheid erg pover gesteld.

Let vooral op met onbeveiligde wifi-netwerken in hotels en op openbare plaatsen.

Vooral wie surft via een onbeveiligde wifi-verbinding loopt risico, zegt De Bruycker. "Mensen met een beveiligd draadloos netwerk hoeven zich niet zoveel zorgen te maken. Maar als je in een publieke ruimte surft, op een niet-beveiligde wifi, en je vult een formulier in, en de hacker zit op dat ogenblik op datzelfde netwerk, dan kan hij of zij eventueel je gegevens opvragen."

"Het is noodzakelijk dat gemeenten, en andere entiteiten die omgaan met privégegevens, zich correct beveiligen." De Bruycker wijst op een aantal maatregelen. "Volgend jaar wordt de GDPR (General Data Protection Regulation) van kracht. En met het Centrum voor Cybersecurity hebben we binnenkort ook een algemene referentiegids uit. Van de gemeenten verwachten dat ze die regels zullen respecteren."

De Bruyckere: "Ik denk dat veel gemeenten zich niet bewust zijn van het feit dat de technologie om hun systemen te beveiligen, beschikbaar is. Je kan het vergelijken met een veiligheidsslot. Het zou onverstandig zijn als je gemeente op de deuren van de Burgerlijke Stand niet zulke sloten zou gebruiken." De Bruycker belooft dat het Centrum voor Cybersecurity de komende weken een oplossing zal zoeken.

Meest gelezen