“Halve Maan wil registratiesysteem om amokmakers te weigeren”

Het provinciedomein de Halve Maan in Diest wil een registratiesysteem zodat ze de identiteit kunnen registreren en bijhouden in een databank, waardoor ze bezoekers de toegang kunnen weigeren. Ook Vlaanderen is Recreatie, de sectororganisatie van recreatiedomeinen, is voorstander van dergelijk systeem en wil overleg met de beleidsmakers.

 “We willen een registratiesysteem zodat we bijvoorbeeld mensen die een paar weken vooraf iets hebben uitgestoken, de toegang zouden kunnen weigeren. Bijvoorbeeld mensen die proberen binnen te geraken zonder betalen, we hebben ook wel wat diefstallen als het erg druk is of mensen die overlast veroorzaken. Het zijn misschien 10 op 5.000 bezoekers maar het blijft vervelend“, zegt Ria Schepmans van de Halve Maan.

In mei was er een incident waarbij vijf veertienjarige meisjes in de buurt van de Halve Maan fysiek en verbaal werden lastiggevallen. Tijdens de afgelopen gemeenteraad werd naar aanleiding van dit incident opnieuw besproken welke veiligheidsmaatregelen al werden genomen in en rond het provinciedomein en welke er nog nodig zijn. Het invoeren van een registratiesysteem was een van de voorgestelde maatregelen, vertelt burgemeester Jan Laurys (DDS).

“Ik vind zo’n systeem een goed idee op voorwaarde dat het voor alle recreatiedomeinen geldt. Zodat mensen die het te bont maken een aantal maanden geen toegang krijgen tot het domein. Ik denk dat je zo de problemen onder controle kan houden,“ aldus de burgemeester.

"In gesprek met bevoegde instanties"

Ook Vlaanderen is Recreatie (VIR), de sectororganisatie van recreatiedomeinen, is voorstander van zo’n systeem, bevestigt directeur David Nassen. “In uitzonderlijke situaties zien we dat de maatregelen op vlak van preventie en klantgerichtheid die de domeinen nemen niet meer voldoen om het gezinsvriendelijk karakter van een domein te behouden. Dat is het probleem.“ 

VIR gaat nu een aantal casussen in kaart brengen waarin de domeinen aantonen dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn. “We spreken in Vlaanderen van een dertig tot veertig recreatiedomeinen, een vijf-  tot tiental hebben deze vraag,” aldus Nassen. 

“We gaan nu de casussen verzamelen. In het najaar hebben wij dat werk klaar en willen we in gesprek gaan met de bevoegde instanties.”