AIDe’emeh reageert op veroordeling: "Nooit intentie gehad om misdrijf te plegen"

Montasser AIDe’emeh, die ook in beroep veroordeeld werd voor valsheid in geschrifte, heeft voor het eerst gereageerd op zijn veroordeling. Hij blijft bij zijn standpunt dat hij voor de Staatsveiligheid werkte en nooit de intentie had om een misdrijf te plegen. 

Het Antwerpse hof van beroep heeft jihadexpert Montasser AIDe’meh veroordeeld tot zes maanden gevangenis met uitstel voor valsheid in geschrifte. Hij krijgt daarmee dezelfde straf als in eerste aanleg. Tegenover VRT NWS reageert hij op die veroordeling. Hij blijft bij zijn verhaal dat hij in opdracht van de Staatsveiligheid infiltreerde in het extremistische milieu.

"Ik had veel contacten: met Syriëstrijders, met IS-strijders. Op een bepaald moment ben ik een samenwerking aangegaan met de Staatsveiligheid in het belang van ons land. De nicht van de (veroordeelde) imam zit in Syrië in de entourage van Hicham Chaib – die ver geklommen is op de IS-ladder", zegt AIDe’emeh. Hicham Chaib uit Antwerpen is een voormalig kopstuk van Sharia4Belgium. Hij vertrok naar Syrië, waar hij binnen terreurorganisatie IS een hoge functie bekleedt. Het is niet duidelijk of hij nog leeft. Hij voelde zich genoodzaakt om zo snel mogelijk te infiltreren en vindt dat de rechtbank te weinig rekening gehouden heeft met dat feit. 

Videospeler inladen...

"Nooit intentie gehad om misdrijf te plegen"

AIDe’emeh vindt zelf dat hij de grijze zone nooit heeft verlaten. "Ik heb nooit de intentie gehad om een misdrijf te plegen, mijn handtekening werd vervalst. Als je een opdracht hebt, moet je in een grijze zone een evenwicht vinden: hoe ver kan ik gaan? Maar de wetgeving voor de inzet van (burger)infiltranten ontbreekt nog. Niet mijn veroordeling doet mij pijn, wel het feit dat er nog geen regeling is voor burgerinfiltranten." Het hof van beroep gelooft niet dat Montasser zijn handtekening niet onder de tekst over het deradicaliseringstraject wilde plaatsen, zo staat in het arrest. Het hof tilt er zwaar aan dat hij meewerkte aan een tekst waarvan hij wist dat die zou worden gebruikt om een man vrij te krijgen die vast zat voor een terreuronderzoek.

Videospeler inladen...

AIDe’emeh verklaart dat hij ondergedoken leeft sinds hij gezegd heeft dat hij voor Staatsveiligheid werkt. "Maar ik heb geen schrik, ik doe het voor de liefde voor mijn land. Maar ik krijg geen bescherming. Moet ik straks spijt krijgen dat ik IS-strijders heb tegengewerkt? Ik hoop dat de mensen begrijpen dat wanneer ze Montasser criminaliseren, ze eigenlijk objectief bondgenoten zijn van IS."

Videospeler inladen...

Het hof van beroep spreekt zich niet uit of AIDe’emeh al dan niet voor de Staatsveiligheid werkte, maar benadrukt in zijn arrest dat zijn eventuele opdracht voor de Staatsveiligheid hem geen machtiging gaf om strafbare feiten te plegen.

Meest gelezen