Belga

Moet een vaccinatie wettelijk verplicht zijn? 

In Brugge is een koppel veroordeeld omdat het hun kind weigert in te enten tegen polio. Dat is een verplichte vaccinatie in ons land. Maar is zo'n verplichting nodig? We vroegen het aan vaccinoloog Corinne Vandermeulen en professor medisch recht Herman Nys. 

In Brugge is een koppel veroordeeld tot 16 dagen cel en een boete van 800 euro omdat het z'n dochter weigert in te enten tegen polio, of kinderverlamming. Dat is wettelijk verplicht. De ouders werden vroeger ook al eens veroordeeld tot een geldboete van 300 euro omdat ze hun zoon niet lieten inenten. Beide kinderen worden dus niet ingeënt. Het koppel weigert dat omdat het vaccin volgens hen verschillende ziekten kan veroorzaken.

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat vorig jaar 97,6% van de baby’s ingeënt werd tegen polio. Poliomyelitis is een ziekte die in ons land uitgeroeid is, maar elders in de wereld nog voorkomt. Het is bovendien de enige vaccinatie die in ons land verplicht is. Moet een vaccinatie wettelijk verplicht zijn? Zowel vaccinoloog Corinne Vandermeulen, als professor medisch recht Herman Nys gaven hun mening.  

CORINNE VANDERMEULEN: VACCINOLOOG 

Is de verplichte vaccinatie medisch verantwoord? 

"Het poliovaccin bestaat al sinds de jaren ‘50. In die lange tijd is nog nooit aangetoond dat het vaccin ziekten, zoals kanker of autisme, zou verwekken. De enige tegenaanwijzing voor poliovaccinatie is het optreden van een allergische reactie. Zo'n ernstige allergische reactie komt slechts voor bij 1 op het miljoen dosissen en wordt altijd goed opgevolgd. Er bestaan dus veel fabels rond vaccinaties, die niet kloppen. Het huidig poliovaccin is bijzonder veilig."

Een verplichte vaccinatie heeft een tegengesteld effect. 

Moeten vaccinaties wettelijk verplicht zijn?

"Nee, het invoeren van een wettelijke verplichting zonder overtuigende informatieve campagne heeft weinig zin en kan net een tegengesteld effect hebben. Vaccinatie gaat verder dan de individuele bescherming van elke gevaccineerde en heeft een belangrijke impact op de volksgezondheid door het creëren van groepsimmuniteit. Deze is gebaseerd op een solidariteits­principe waardoor kwetsbare personen, die niet mogen gevaccineerd worden of niet reageren op vaccinatie, ook beschermd kunnen worden. Het is belangrijk dat ouders beseffen dat elke schakel hier belangrijk is om de eliminatie te behouden."

HERMAN NYS: PROFESSOR MEDISCH RECHT

Is de verplichte vaccinatie juridisch verantwoord?

"Het Belgische Hof van Cassatie heeft zo'n vier jaar geleden beslist dat de wettelijke verplichting tot vaccinatie niet in strijd is met Europese regelgeving of de wet op patiëntenrechten. Daarin staat namelijk dat je normaal je toestemming moet geven voor elke medische ingreep die je ondergaat. In het geval van de verplichte poliovaccinatie is dit niet zo, want volgens het Hof zijn er uitzonderingen mogelijk in het kader van de volksgezondheid."

Zonder wettelijke verplichting zullen minder mensen zich inenten. 

Moeten vaccinaties wettelijk verplicht zijn?

"Met betrekking tot polio: ja. Wanneer de verplichting wordt opgeheven, zullen minder mensen zich inenten. Dit kan te wijten zijn aan verschillende redenen. Zo kunnen bepaalde gezinnen niet op de hoogte zijn van het feit dat ze nog dienen gevaccineerd te worden, of kunnen sommige ouders simpelweg vergeten dat hun kind nog moet gevaccineerd worden. Kijk naar de griepvaccinatie: die is niet verplicht en daarom laten ook veel minder mensen zich inenten. Mochten vervolgens véél mensen zich niet willen inenten, zou dit een groot gevaar zijn. Gelukkig is dit probleem momenteel niet aan de orde."  

Meest gelezen