Videospeler inladen...

Combattieve Bourgeois countert SP.A-kritiek op Septemberverklaring

In het Vlaams Parlement is gedebatteerd over de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Oppositiepartij SP.A hekelde het vooruitgangsgeloof van Bourgeois en doet het af als een sprookje. Een kritiek die de minister-president duidelijk niet neemt.

"Vlaanderen staat er beter voor dan een jaar geleden." Het was de centrale boodschap van de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Bourgeois afgelopen maandag. Maar volgens SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke staat Bourgeois in de realiteit "in zijn blootje", zoals in het sprookje "De nieuwe kleren van de keizer".

"Uw grootste wens is dat uw vooruitgangsgeloof overslaat op de bevolking", richtte Vandenbroucke zich tot de minister-president. "Eigenlijk zegt u dat de mensen niet beseffen hoe goed wij het hebben in Vlaanderen. Dan vraag ik mij af over welke mensen u het precies hebt." Volgens de SP.A'er stijgen de facturen en de armoede namelijk. De socialistische fractieleider verwees onder meer naar de beslissing van de Vlaamse regering om de huurwaarborg te doen stijgen naar drie maanden. "Is het daarvoor dat u applaus vraagt?"

Al vroeg in het debat over zijn Septemberverklaring kwam minister-president Geert Bourgeois tussen om de kritiek van SP.A-fractieleider Vandenbroucke te counteren. "U voert een toon die negatief is, die de toon probeert te zetten alsof het in Vlaanderen slecht gaat. Elke arme is er een te veel, maar we zijn de beste van Europa. Hou alstublieft op met dat negativisme. U praat de welvaart, de vooruitgang naar beneden. Wij doen het omgekeerde en we bewijzen dat ook."

Er zijn inderdaad nog veel noden in Vlaanderen, zo liet de regering verstaan. "Maar we werken eraan met volgend jaar 375 miljoen euro extra investeringen, waarvan een groot deel naar Welzijn", klonk het. Het viel op dat minister-president Bourgeois erg combattief was in zijn verschillende replieken op de kritiek van de oppositie.

Ook opvallend: Björn Rzoska van oppositiepartij Groen kreeg van de meerderheid lof voor zijn "constructieve kritiek" op de Septemberverklaring. "Er is een opvallend verschil in benadering tussen de twee oppositiepartijen", aldus Bart Somers van Open VLD. "De tussenkomst van meneer Rzoska uit kritiek, maar erkent tegelijk voluit het positieve dat deze regering doet. De tussenkomst van meneer Vandenbroucke maakt tot nu toe een karikatuur van Vlaanderen. Op die manier wordt oppositie voeren ongeloofwaardig."

Meest gelezen