AFP or licensors

Wat vrouwen in Saudi-Arabië niet (en wel) mogen doen

Het nieuws dat de Saudische koning Salman zijn vrouwelijke landgenoten binnenkort toelaat om met de auto te rijden, wordt zowel in Saudi-Arabië als ver daarbuiten op gejuich onthaald. Toch zijn er nog veel zaken die vrouwen in het aartsconservatieve land niet mogen. Wij lijsten er een aantal op. Maar eerst: een lijst met dingen die wél zijn toegelaten.

Wat Saudische vrouwen wel mogen:

Stemmen in lokale verkiezingen. In 2015 mochten Saudische vrouwen voor het eerst gaan stemmen in de lokale verkiezingen. Zo'n 130.000 vrouwelijke kiezers hadden zich geregistreerd.  In totaal kwam 25 procent van de stemgerechtigden stemmen.

Zetelen in de gemeenteraad. Bij diezelfde verkiezingen kwamen bovendien voor het eerst 978 vrouwelijke kandidaten op, van wie er zeventien verkozen werden. Tijdens de verkiezingscampagne mochten de vrouwelijke kandidaten echter geen contact hebben met de mannelijke kiezers, noch mochten mannen en vrouwen samen in campagnebureaus werken. 

Een universitaire opleiding volgen. Volgens het Saudische ministerie van Onderwijs is meer dan de helft van de Saudische universiteitsstudenten een vrouw.

Deelnemen aan de Olympische Spelen. In 2012 stuurde Saudi-Arabië voor het eerst twee vrouwelijke atleten naar de Olympische Spelen in Londen. Dat was voordien verboden. Ook in 2016 werden vier Saudische vrouwen naar de Spelen in Rio gestuurd, onder wie sprintster Kariman Abuljadayel. 

AFP or licensors

Wat Saudische vrouwen niet mogen:

Trouwen, scheiden, reizen, een bankrekening openen, werk zoeken, een medische behandeling ondergaan ... zonder toestemming van een voogd. Saudische vrouwen zijn nog steeds gebonden aan zeer strenge voogdijwetten, die zowat elk aspect van hun leven domineren. In de meeste gevallen is de voogd de vader of de echtgenoot van de vrouw, maar ook een broer of zoon kan als voogd optreden.

Vrijelijk omgaan met het andere geslacht. De tijd die ongetrouwde mannen en vrouwen samen mogen doorbrengen in Saudi-Arabië is zeer beperkt. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel, waaronder ziekenhuizen en banken, maar elders leven beide geslachten zo goed als gescheiden. Zo kregen winkels waar zowel mannen als vrouwen werken in 2013 het bevel om "scheidingsmuren" te bouwen, om te voorkomen dat werknemers van een ander geslacht met elkaar in contact zouden komen. 

Onbedekt in het openbaar verschijnen. Saudische vrouwen worden verplicht om in het openbaar een lang gewaad te dragen, dat het volledige lichaam bedekt. En dat om de zogenaamde vrouwelijke zedigheid te bewaren. 

Een zaak opstarten zonder mannelijke sponsor. Een vrouw die in Saudi-Arabië haar eigen zaak wil starten, heeft minstens twee mannen nodig die voor haar willen getuigen, voordat ze een vergunning kan krijgen of een lening kan aangaan. 

Het hoederecht over haar kinderen behouden. Een gescheiden vrouw kan het hoederecht over haar zoon behouden tot hij de leeftijd van negen jaar heeft bereikt. Voor dochters is dat tot de leeftijd van zeven jaar. Daarna gaat het hoederecht automatisch naar de vader.

Eten in een restaurant zonder afzonderlijke familiesectie.  De meeste restaurants in Saudi-Arabië hebben een "familiesectie" met een muur die de families scheidt van alle mannelijke bezoekers. Vrouwen zijn bovendien verplicht een andere ingang te gebruiken dan de mannen. Vaak is dat een zijdeur.

Een rechtvaardig proces ondergaan. In de Saudische rechtbank is de getuigenis van een man gelijk aan die van twee vrouwen. Bij het overlijden van haar vader ontvangt een dochter bovendien slechts de helft van wat haar broers erven. 

AFP or licensors

Meest gelezen