Videospeler inladen...

Drie patiënten UZ Leuven permanent blind aan een oog na oogoperatie

Drie patiënten van het UZ Leuven zijn na een oogoperatie blind geworden aan het behandelde oog.  Dat meldt Het Laatste Nieuws en is aan onze redactie bevestigd door hoofdarts Johan Van Eldere. Het ziekenhuis heeft een onderzoek ingesteld.  

De patiënten ondergingen een oogglasoperatie, dat is een routine-ingreep waarbij het oude glasvocht verwijderd en vervangen wordt door een vloeistof of gel. “De mensen die een glasvochtoperatie ondergaan, kunnen niet goed zien omdat het licht niet goed op het netvlies valt. De ingreep kan verdere achteruitgang tegenhouden", zegt Van Eldere.  

De afgelopen 15 jaar zijn 20.000 dergelijke operaties uitgevoerd en de kans dat die niet het gewenste effect heeft is minder dan 1 op 2.000. Maar de afgelopen maand is het drie keer fout gegaan. Normaal gezien moeten de patiënten na enkele weken opnieuw beter zien, maar in plaats daarvan waren ze blind geworden in het behandelde oog.

Onderzoek

Er is een onderzoek gestart naar wat er mis gelopen is. "Wij bekijken verschillende pistes", zegt Van Eldere. "De piste die op dit ogenblik het meest waarschijnlijk lijkt, is dat een van de stoffen die gebruikt zijn tijdens deze ingreep besmet was met mogelijk toxische stoffen die schade aan het oog veroorzaakt hebben, wat dan uiteindelijk tot de blindheid heeft geleid. Wij vrezen dat bij deze drie patiënten de schade aan het oog onomkeerbaar is."

 "Wij zijn vrij zeker dat het niet gaat om een chirurgische of technische fout", zegt Van Eldere. "Deze patiënten zullen vergoed worden, maar hoe dat juist geregeld moet worden, zal voor een groot stuk afhangen van de uitslag van het onderzoek en of we inderdaad kunnen te weten komen wat er exact is fout gegaan", zegt Van Eldere. “Zelfs als ze domme pech hebben gehad kunnen ze een vergoeding krijgen  via het fonds voor medische ongevallen.”

De operaties in het ziekenhuis gaan intussen door. "Wij hebben enkele maatregelen genomen om een herhaling van de feiten te voorkomen", zegt Van Eldere. De verdachte producten zijn in quarantaine geplaatst en er worden producten van nieuwe loten gebruikt.

Het parket van Leuven heeft nog geen weet van een klacht.

Meest gelezen