© 2017 Bloomberg Finance LP

Europese Commissie geeft lidstaten per hervestigde vluchteling 10.000 euro steun  

De Europese Commissie maakt een half miljard euro vrij voor Europese lidstaten die erkende vluchtelingen rechtstreeks laten overkomen uit Afrika of het Midden-Oosten. Nu de vluchtelingencrisis onder controle is, wil Europa namelijk inzetten op legale migratie.

De Europese Commissie wil de komende 2 jaar 50.000
vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten legaal naar Europa overbrengen. Op die manier wil de commissie vermijden dat vluchtelingen nog met mensensmokkelaars in zee gaan. Landen die meewerken, krijgen 10.000 euro per vluchteling. Landen worden niet verplicht om vluchtelingen op te nemen maar krijgen nog tot eind volgende maand om plaatsen beschikbaar te stellen.

Daarnaast maakt de commissie werk van het terugsturen van
illegale vluchtelingen. Die zijn met ongeveer anderhalf miljoen in Europa,
amper een kwart keert effectief terug. De landen moeten hun terugkeerpolitiek verder stroomlijnen en de Europese grens en kustwacht krijgt een belangrijkere rol.

Spreidingsplan afgelopen

Gisteren liep het spreidingsplan voor vluchtelingen af. Dat werd in 2015 ingevoerd om Griekenland en Italië bij te staan met de grote toestroom aan vluchtelingen. Dat plan viel niet in goede aarde bij sommige landen in Oost-Europa die het ook aanvochten voor het Europees hof van Justitie. Dat bevestigde enkele weken geleden dat het spreidingsplan overeind bleef en een gepast antwoord bood op de vluchtelingencrisis van 2 jaar geleden.

Een succesverhaal is het niet geworden. Momenteel zijn 29.000 mensen die recht hebben op asiel vanuit Griekenland en Italië verspreid over de andere lidstaten. De commissie hamert erop dat alle mensen die tot en met gisteren aankwamen en in aanmerking komen voor asiel, nog verdeeld moeten worden onder de landen. “Iedereen moet zijn engagement nakomen”.

Meest gelezen