AP

Thaise ex-premier Shinawatra  veroordeeld tot 5 jaar cel   

Het Thaise Hooggerechtshof heeft ex-premier Yingluck Shinawatra veroordeeld tot vijf jaar cel, voor wanbeheer van haar rijstsubsidieprogramma. Dat programma heeft het land de voorbije jaren miljarden euro gekost. Shinawatra was niet bij de uitspraak. Vorige maand is ze het land ontvlucht, uit vrees voor een gevangenisstraf.

Yingluck Shinawatra moest normaal gezien voor de rechter verschijnen wegens wanbeleid als premier van Thailand. Ze werd ervan beschuldigd de arme plattelandsbevolking met subsidies voor de rijstteelt met miljarden euro staatsgeld te hebben gesubsidieerd. Volgens de rechters zou ze zo een put van 6,8 miljard euro veroorzaakt hebben. Shinawatra wees alle beschuldigingen steeds van de hand.

Eind augustus zou er al een uitspraak komen in de zaak, maar die werd uitgesteld tot vandaag.  De ex-premier had bij de vorige zitting laten weten dat ze wegens een oorprobleem niet aanwezig kon zijn, maar eigenlijk zou ze zijn gevlucht. Ook vandaag was ze niet aanwezig en werd ze dus bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel.

Waar Shinawatra zich momenteel bevindt, is niet duidelijk. Vermoed wordt dat ze via Cambodja en Singapore naar Dubai is gereisd. De voormalige premier heeft nog steeds een grote aanhang in Thailand, vooral onder de armere bevolking.

Meest gelezen