Gedetineerde ontvangt wervingsbrief van IS

Een gedetineerde uit de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel heeft een brief ontvangen van terreurorganisatie IS. In de brief wordt de gedetineerde, een twintiger die vastzit voor drugsfeiten en diefstallen, opgeroepen om na zijn vrijlating te gaan vechten in Syrië.

In de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel heeft een gevangene een brief ontvangen van terreurorganisatie IS. In de brief wordt de gedetineerde, een twintiger die vastzit voor drugsfeiten en diefstallen, opgeroepen om na zijn vrijlating te gaan vechten in Syrië. Het is nog onduidelijk wie er achter de brief zit. Het federaal parket heeft een onderzoek opgestart.

Hoe worden de brieven van gevangenen gecontroleerd?

Alle post die gevangenen van hun familie en vrienden krijgen, wordt gecontroleerd om te kijken of er geen verboden voorwerpen of middelen in zitten. Dat betekent dus dat alle post wordt opengemaakt en gescand wordt op onregelmatigheden. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een plattegrond die bij een brief gevoegd is.

Omwille van het recht op privacy, wordt er normaal niet gekeken naar wat er inhoudelijk in een brief staat. De post mag wel enkel worden gelezen als de gevangenisdirectie vreest voor de orde en veiligheid van de gevangenis. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er aanwijzingen zijn dat iemand nog in contact staat met een terroristische groepering.

De directeur kan dan beslissen om de brief of bijgesloten voorwerpen niet aan de gevangene te bezorgen en in bewaring te nemen. Hij deelt dit mee aan de gedetineerde. De gedetineerde krijgt deze terug wanneer hij vrij komt.

Meest gelezen