2005 AFP

Google doet toegeving na Europese boete

Google is bereid om de zoekresultaten naar producten uit webwinkels anders weer te geven in Europa. Het technologiebedrijf hoopt daarmee tegemoet te komen aan de eis van de Europese Commissie om te stoppen met het benadelen van concurrenten. Google kreeg in juni een recordboete van 2,42 miljard euro van Europa als straf voor het misbruiken van "Google Shopping".

Wie de zoekmachine van Google gebruikt om producten te zoeken in webwinkels, krijgt als eerste de resultaten gepresenteerd van Google Shopping. Deze dienst laat consumenten toe om online producten en prijzen te vergelijken, maar kreeg vanaf 2008 steeds een prominente plaats bij de zoekresultaten. Rivaliserde shoppingdiensten werden naar de achtergrond verwezen. Volgens de Commissie misbruikte het bedrijf hiermee zijn sterke marktpositie en werden concurrenten benadeeld.

In de toekomst zal Google Shopping, net als andere prijsvergelijkingssites, moeten bieden voor een prominente plaats bij de zoekresultaten. "Google Shopping zal nu met gelijke middelen concurreren en zal opereren als was het een aparte activiteit, door op dezelfde maier deel te te nemen aan de veiling als de rest", zegt het bedrijf.

Google had tot donderdag de tijd om zich aan te passen. Zoniet kan de Commissie per dag dat niet aan die eis wordt voldaan, een extra boete van 5 procent van de dagomzet opleggen. Google ging eerder al in beroep tegen de recordboete.

Meest gelezen