Belga

Montasser AlDe'emeh ook in beroep veroordeeld voor schriftvervalsing

Jihadexpert Montasser AlDe’emeh heeft wel degelijk valsheid in geschrifte gepleegd. Dat zegt het hof van beroep in Antwerpen. AlDe’emeh werd vorig jaar veroordeeld omdat hij een vals attest van een deradicaliseringstraject heeft bezorgd aan een vermoedelijke Syriëstrijder uit Mechelen. Hij kreeg 6 maanden cel met uitstel, maar hield zijn onschuld vol. In beroep krijgt hij opnieuw ongelijk en wordt de straf bevestigd. "Jammer", reageert hij zelf. 

De rechtbank van Mechelen veroordeelde Montasser AlDe’emeh in november van vorig jaar voor valsheid in geschrifte. De jihadexpert kreeg samen met advocaat Nabil R. en voormalig Mechels imam Khalid O. zes maanden cel met uitstel en een geldboete

Waar gaat deze zaak over?

Over een deradicaliseringsattest dat Alde’emeh maakte voor een man die plannen had om als strijder naar Syrië te vertrekken. De man was lid van de radicale moslimorganisatie Way of Life, de opvolger van Sharia for Belgium, en werd in 2015 opgepakt. Zijn oudere broer, de Mechelse imam Khalid O. stelde een document op waaruit bleek dat hij een deradicaliserings­begeleiding volgde bij "De Weg Naar", het centrum van AlDe’emeh in Sint-Jans-Molenbeek.

De imam vroeg AlDe’emeh ook of hij op papier wilde zetten dat Jawad gederadicaliseerd was. AlDe’emeh ging in op het voorstel en stelde een attest op. De imam ging om twee uur ’s nachts samen met Nabil R., op dat ogenblik de advocaat van Jawad, het attest ophalen bij AlDe’emeh, maar die had geen printer en stuurde de tekst via mail door naar advocaat Nabil R. Omdat er geen logo en handtekening van Montasser AlDe’emeh op het document stonden, voegde de advocaat die later zelf toe.

In januari 2016 opende de onderzoeksrechter een onderzoek, waaruit bleek dat AlDe’emeh Jawad O. nooit had gezien, laat staan dat hij een deradicaliserings­traject had gevolgd. Het parket had het over “een ongelooflijke vorm van plat bedrog om de rechtsstaat op te lichten” en eiste 1 jaar cel. De rechtbank van Mechelen gaf de drie mannen 6 maanden cel met uitstel en een geldboete. “Ze hebben hun maatschappelijke voorbeeldfunctie misbruikt”, klonk het.

Wat zegt Montasser AlDe’emeh zelf?

Dat hij zich geen crimineel voelt. “Ik heb moeite gedaan om de maatschappij te beschermen en heb veel gedaan voor een hoger doel”, zei hij meteen na zijn veroordeling in “De Afspraak”. AlDe’emeh verwees naar zijn functie bij de Staatsveiligheid. Hij zegt dat hij de opdracht kreeg om de terreurverdachte te helpen. “Ik moest zijn vertrouwen winnen, want hij zou vrijkomen en dan zou ik hem moeten opvolgen.” Dat herhaalt hij vandaag: "In de context van terreurbestrijding heb ik mijn bijdrage geleverd. En ik dacht dat de rechter er rekening mee ging houden dat ik mij voor de staatsveiligheid bevond in dat milieu."

Volgens AlDe’emeh is het ook niet juist dat zijn centrum de terreurverdachte helemaal niet heeft begeleid. “Mijn centrum werkte samen met de imam uit Mechelen. De imam heeft hem wel degelijk begeleid, dus mijn centrum ook.”

AlDe’emeh ontkent ook dat hij een attest maakte. “Ik heb niets opgesteld, geprint en getekend. Dat was gewoon een kladversie, het was nooit de bedoeling om dat als officieel document te gebruiken.”

AlDe'emeh ging in beroep, maar het hof bevestigde het vonnis in eerste aanleg.

Meest gelezen