Interpol aanvaardt lidmaatschap Palestina

De internationale politie-organisatie Interpol heeft Palestina als lid aanvaard. Dat heeft de algemene vergadering beslist. Ook de Solomon Eilanden zijn als lid aanvaard, waardoor Interpol nu 192 leden telt.   

Het lidmaatschap geeft een duw aan de Palestijnse aspiraties voor internationale erkenning als onafhankelijk land. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riad Malki noemde  de stemming "een overwinning voor de handhaving van de wet" en "een uitdrukking van het geloof in de Palestijnse wetshandhavers".

De Israëlische premier Netanyahu heeft nog geen commentaar gegeven op de opname van Palestina in Interpol. De minister van Milieu Zeev Elkin heeft al wel gereageerd. Hij vindt dat Israël als weerwraak een aantal rechten van de Palestijnen moet beknotten, zoals werkvergunningen en speciale reisvergunningen voor Palestijnse leiders.

Interpol is niet de enige internationale organisatie die de Palestijnse staat erkent. De algemene vergadering van de Verenigde Naties erkende Palestina in 2012 als observator. In 2011 werd het land een volwaardig lid van Unesco. Dat leidde ertoe dat de Verenigde Staten en Israël hun subsidies aan de culturele organisatie stopzetten.

Meest gelezen