AFP or licensors

Iraakse Koerden stemmen massaal voor onafhankelijkheid

De Iraakse Koerden hebben in het referendum van eergisteren met een overweldigende meerderheid voor een onafhankelijk Koerdistan gestemd. Dat heeft de kiescommissie vandaag bekendgemaakt.

Maar liefst 92 procent van de meer dan 3,3 miljoen Koerdische kiezers heeft in het omstreden referendum voor de onafhankelijkheid gestemd. De opkomst was meer dan 72 procent, meldt de kiescommissie nog. De volksraadpleging werd gehouden in de Iraaks-Koerdische autonome regio en een aantal betwiste gebieden, die door Koerdische troepen worden bezet.

De Iraakse regering verklaarde het referendum eerder illegaal, omdat het vreest voor het verlies van het olierijke noordelijke grondgebied. De uitslag van de volksraadpleging is dan ook niet-bindend, maar geeft de Iraaks-Koerdische leider Barzani wel een mandaat om te kunnen onderhandelen met de regering in Bagdad. 

De Iraakse premier Haider al-Abadi weigert echter te onderhandelen met de Koerden, tot het resultaat van het referendum wordt tenietgedaan. Dat heeft hij vandaag zelf bekendgemaakt. Maar een Iraakse militaire interventie tegen de Koerdische gebieden is hoe dan ook uitgesloten, meldt de premier nog. "Ik wil geen strijd tussen Iraakse burgers", klinkt het.

Meest gelezen