Videospeler inladen...

N-VA wil geen effectentaks voor kleine ondernemers

De effectentaks, die de regering-Michel in het zomerakkoord  afsprak, leidt tot discussie binnen de regering. De N-VA wil niet dat de taks ook geldt voor niet-beursgenoteerde aandelen. Het kernkabinet bespreekt de zaak morgen.

De effectentaks is een heffing van 0,15% voor effectenrekeningen met een gemiddelde waarde boven de 500.000 euro. De taks geldt voor aandelen, obligaties, fondsen en kasbons maar niet voor pensioensparen en levensverzekeringen.

De taks zou 254 miljoen euro moeten opbrengen, maar er is discussie over de reikwijdte van de taks. De N-VA wil dat de taks pas geldt voor het vermogen boven de 500.000 euro en wil niet-beursgenoteerde aandelen vrijstellen van de taks.

500.000 euro: drempel en vrijstelling

Die 500.000 euro is volgens de N-VA niet alleen een drempel maar betekent ook een vrijstelling. “Je kan heel moeilijk vragen aan iemand die 490.000 euro op zijn effectenrekening heeft staan om helemaal niks te betalen en aan iemand die er 501.000 euro heeft opstaan om op dat hele bedrag  getaxeerd te worden. Dat is juridisch niet correct”, zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps (foto).

Vrijstelling

Bovendien wil N-VA niet weten dat de taks ook uitgebreid wordt naar niet-beursgenoteerde aandelen. Het gaat bijvoorbeeld over de waarde van de vennootschap van de bakker of de beenhouwer. Als die boven de 500.000 euro ligt, zou die ook onder de effektentaks vallen, maar daar wil de N-VA niet van weten.

“Aandelen die je als particulier koopt, daarvan is de waarde van
minuut tot minuut berekenbaar. Dat is de beurswaarde, dat is makkelijk om als grondslag te gebruiken. Maar als je een vennootschap hebt, dan heb je aandelen maar niemand kent de waarde ervan. Die wordt niet continu berekend, het is enkel bij de verkoop van een vennootschap dat dat gebeurt. Je kan dat onmogelijk gebruiken als taxatie-basis want je weet niet wat je moet belasten”, zegt Johan Klaps. Morgen buigt het kernkabinet zich over de effectentaks.

Meest gelezen