Oom van koningin Mathilde staat terecht voor oplichting

"Nonkel Henri", ofwel graaf Henri d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde, stond vandaag in Brussel terecht voor oplichting. Hij zou samen met een andere man een koppel uit Vlaams-Brabant opgelicht hebben voor tienduizenden euro's. De graaf werd eind 2016 al veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel in een andere oplichtingszaak.

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz, een man van 83 die vroeger burgemeester van Poperinge was, zou samen met een andere man van 53 een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor enkele tienduizenden euro's. De twee zouden herhaaldelijk bij het koppel op bezoek geweest zijn, dat verwikkeld was in een echtscheiding.

Het koppel zou voor tienduizenden euro's aan erelonen gegeven hebben, maar nooit een tegenprestatie gekregen hebben. Volgens het parket misbruikten d’Udecem d’Acoz en zijn kompaan de standing van de graaf om hoge erelonen te vragen voor minimalistische of fictieve prestaties. Daarvoor moesten de twee nu voor de correctionele rechtbank in Brussel komen. Het parket heeft 6 maand cel met uitstel geëist. Beide beklaagden vragen de vrijspraak. 

Vorig jaar ook al veroordeeld voor oplichting

De graaf werd in december 2016 door de correctionele rechtbank in Kortrijk ook al veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel in een andere oplichtingszaak. Zijn kompaan van 53 kreeg toen 1 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Een derde man kreeg 8 maanden cel met uitstel. 

De drie hadden de eigenaar van een landbouwgrond opgelicht. Ze hadden hem meer dan 100.000 euro ontfutseld door hem te zeggen dat ze ervoor konden zorgen dat zijn landbouwgrond veranderd kon worden in een veel duurdere verkaveling voor woningen. Daarnaast hadden ze de man nog eens 15.000 euro ontfutseld door zijn antiekcollectie zogezegd te laten schatten door een Russische expert. Ten slotte hadden de drie ook de ouders van de man 45.000 euro lichter gemaakt door hen voor te houden dat ze een erfeniskwestie konden regelen. Het drietal is tegen hun veroordeling in beroep gegaan. 

De man van 53 heeft al twee keer een gevangenisstraf voor oplichting uitgezeten.

Meest gelezen