Videospeler inladen...

Omstreden Izegemse slachthuis opnieuw open maar zonder klanten

Het omstreden slachthuis in Izegem is vandaag weer opengaan, maar er werd niet geslacht. Te veel klanten hebben afgehaakt en het is daardoor niet rendabel om de lijn weer op te starten. Twee weken geleden werd het slachthuis gesloten, nadat beelden waren opgedoken van runderen die er mishandeld werden.  

Het slachthuis Verbist mocht vandaag opnieuw de deuren openen, nadat het na videobeelden over dierenmishandeling gedwongen moest sluiten. Maar doordat te veel klanten afhaakten, kon er niet opgestart worden. "We kunnen wel slachten, maar aan wie moeten we het vlees verkopen?", zucht zaakvoerder Louis Verbist. “Als je dieren slacht moet je ze ook kunnen verkopen. Je moet de klant achter u hebben die ze wil afnemen. Met de sluiting zijn we veel van die klanten verloren. Heel veel”.

Onder druk van Vlaams Minister van dierenwelzijn Ben Weyts zijn er intussen wel verschillende maatregelen genomen. Zo werd er een personeelslid ontslagen, moet een werknemer verantwoordelijk voor dierenwelzijn voortaan toezicht houden op het slachten en zijn er 14 camera's geïnstalleerd waarvan de beelden door iedereen online te bekijken zijn.

Voor Zaakvoerder Verbist zijn die camera's geen probleem, benadrukt hij. “Ik heb er geen problemen mee, maar dan moet het voor iedereen natuurlijk zijn. Iedereen mag zien wat hier gebeurt. Je moet er juist tegen kunnen, tegen een beest slachten”.

Een dier kelen dat is voor niemand niet mooi, maar het is en blijft een slachthuis

Louis Verbist, zaakvoerder slachthuis Verbist

Twee weken geleden moest het Izegemse slachthuis Verbist de activiteiten gedwongen stopzetten, nadat Animal Rights beelden verspreidde over dierenmishandeling op de slachtvloer. De beelden die toen opdoken werden volgens de eigenaar van het slachthuis gemanipuleerd. Hij wil niet alles onder de mat vegen, maar weinig mensen kennen nu eenmaal de werking van een slachthuis, vindt hij. “Een dier kelen dat is voor niemand niet mooi, maar het is en blijft een slachthuis”.

Er wacht het slachthuis een moeilijke opdracht om de afgehaakte klanten te overtuigen opnieuw voor het slachthuis te kiezen. “Ik doe het al zoveel jaren”, zegt Verbist. “Ik heb altijd voor mijn klanten dag en nacht in de weer geweest. Ik vind het een schande”.  

Meest gelezen